نادر فلاح: «لایههای دروغ» در اروپا با این حجم از انتقاد مواجه نمیشد
مهسا بهادری: در سومین روز جشنواره فیلم سینمایی «لایههای دروغ» به کارگردانی رامین سهراب و در چهارمین روز، فیلم سینمایی «ملاقات خصوصی» به کارگردانی امید شمس، در جشنواره به نمایش درآمد، هرقدر که فیلم اول با حمله و انتقاد مواجه شد، فیلم دوم مور استقبال قرار گرفت. نادر فلاح یکی از بازیگرانی است که در هر دو اثر ایفای نقش کرده و دو بازی کاملا متفاوت را به تصویر کشیده است.
به بهانه حضور هر دو فیلم در چهلمین جشنواره فیلم فجر و بازی نادر فلاح، به گفتوگو با این هنرمند پرداختیم که در ادامه میخوانید.
در نشست خبری فیلم سینمایی «لایههای دروغ» اعلام کردید که تمام قد از فیلمهایی که در آنها ایفای نقش کردهاید، دفاع خواهید کرد، اما به نظر میرسد که «ملاقات خصوصی» امید شمس، قابل دفاعتر از ساخته رامین سهراب باشد، موافق این موضوع هستید؟
اینکه من گفتم از تمام فیلمهایم دفاع میکنم، به این دلیل است که آدم نباید در مقابل کاری که انجام داده است، ترسو باشد و باید نتیجه کارش را بپذیرد. من در سینما کار میکنم، در یک بخشی فیلمها خیلی خوب است، یک بخش دیگر فیلمها متوسط است و در نهایت با فیلمهای بد مواجه میشویم ولی به هرحال همه در این عرصه کار میکنیم و زحمت میکشیم، حتی کسی که فیلم بد میسازد، با تلاش و حمایت مخاطبان شاید تبدیل به یک فیلمساز خوب شود به همین دلیل است که من از عملی که در سینمای ایران انجام میدهم دفاع میکنم.
فیلم «لایههای دروغ» هم فیلم پر زحمتی بود، اینکه انتقادهایی به آن وارد میشود، پذیرفتنی است ولی به نظر من میشود از این شکل سینما حمایت کرد تا در سالهای آینده جان بگیرد و ما بتوانیم این نواقص را برطرف کنیم نه اینکه آن را با تمسخر به رخ بکشیم تا کلا از بین برود.
موضوعی که به نظر میرسد، این است که رامین سهراب سعی کرده یک اکشن اروپایی را ایرانیزه کند و تحویل مخاطبان دهد، به همین دلیل مخاطبان ایرانی با آن ارتباط برقرار نکردند، شما موافق این موضوع هستید؟
بله دقیقا، اکشن ایرانی، با اکشن اروپایی و آمریکایی تفاوت دارد و نکته مهمتر اینکه ما هنوز به اکشن ایرانی نرسیدیم و ژانری به عنوان اکشن نداریم. وقتی میخواهیم در قالب ایرانی شبیه اکشن اروپایی یا آمریکایی باشیم، دچار یک تناقضی میشویم. همین فیلم اگر در جوامع اروپایی دیده شود، ممکن است تا این اندازه مورد انتقاد قرار نگیرد.
اما به هرحال از ان انتقاد میشود، چون نقاط ضعف خودش را دارد.
بله، قطعا.
بیشتر بخوانید:
رامین سهراب: ریسک کردم فیلمِ اکشن ساختم
پای ایرج ملکی هم به جشنواره فیلم فجر باز شد!
ماجرایی اکشن حوالی برج میلاد در پوستر «لایههای دروغ»
به جز «لایههای دروغ»، فیلم «ملاقات خصوصی» را هم در جشنواره داشتید، نشان دادن جرم و جنایت در چهلمین جشنواره فیلم فجر، بسیار به چشم میآید، این ماجرا چه کمکی به کاهش آمار جرم و جنایت میکند؟
به نظرم قطعا سینما در کم شدن جرم تاثیرگذار است. چون جرم و جنایت را نشان نمیدهد، بلکه نتیجههای آن را به نمایش میگذارد. حتی کسانی هم که خلاف میکنند وقتی این فیلمها را میبینند، متوجه موضوعاتی میشوند که خودشان زاویه دیدی نسبت به آن ندارند.
کمک قوه قضاییه به ساخت چنین فیلمهایی را گام مثبت رو به جلو میدانید؟
بله، قطعا و اینکه قوه قضاییه متوجه تاثیر سینما شده، خیلی ارزشمند است، قبلا سعی میکردند یکسری موارد را پنهان کنند، ولی الان میدانند که میتوان درباره آن صحبت کرد و درمانش کرد. مانند این میماند که به جای درمان کردن بیماری، هی آن را پنهان کنی، این مرحله بسیار برای من ارزشمند است.
در فیلمی مانند «ملاقات خصوصی» قشری از جامعه به نمایش درآمده که از لحاظ مالی، بسیار ضعیف هستند و بعضا توانایی رفتن به سینما را هم ندارند، آیا واقعا این افراد به سینما میروند که این فیلمها را ببینند و از آن تاثیر بگیرند؟
شاید به سینما نروند، اما این فیلمها بالاخره دیده خواهند شد و فیلم از تلویزیون یا شبکه نمایش خانگی، پخش خواهد شد. درضمن من آدمهایی را میشناسم که از همین قشر هستند اما به شدت سینما را دوست دارند، میبینند و تاثیر میگیرند.
۵۸۲۴۵