آخرین و مهمترین خبرهای جهان

اردوغان در پی منجی اقتصادی؛ بن‌زاید در سودای صف‌بندی‌های جدید

اداکسو
اردوغان در پی منجی اقتصادی؛ بن‌زاید در سودای صف‌بندی‌های جدید

با ادامه نزول ارزش لیر ترکیه، انتظار می رود که شاهد تلاش های مستمر اردوغان برای ایجاد همکاری ها در منطقه خلیج فارس باشیم؛ در این بین امارات نیز احساس می کند که برای کنترل و قدرت نفوذ ایران به شرکایی مانند ترکیه نیاز دارد.

ابوالفضل خدائی: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه در اولین سفر رسمی خود به امارات پس از تقریباً یک دهه وارد این کشور شد. اردوغان آخرین بار در فوریه ۲۰۱۳ برای شرکت در مجمع ارتباطات دولتی در شارجه به امارات سفر کرد.

اردوغان در پی منجی اقتصادی؛ بن‌زاید در سودای صف‌بندی‌های جدید
تصویر اردوغان و سلطان بن محمد القاسمی حاکم شارجه در سال ۲۰۱۳ در دبی

روابط ترکیه و امارات پس از آن که عربستان سعودی، امارات و بحرین در سال ۲۰۱۷ تمام روابط خود را با قطر، متحد نزدیک آنکارا، قطع کردند، متشنج شد اما در ادامه این روابط در ژانویه ۲۰۲۱ احیا شد. ترکیه و امارات درگیر تنش سیاسی – نظامی نیابتی بین شاخ آفریقا و شرق مدیترانه هستند. فراتر از این، رقابت آنها همزمان در واشنگتن و بروکسل، گفتمان رسانه‌های جهانی، صنعت انرژی و اخیراً بنادر و دریای آزاد هم جریان دارد. اما در لیبی با تغییر معادلات به نظر می رسد اختلاف ها از بین رفته و فصل جدیدی گشایش یافته است.

به گزارش فرانس ۲۴ اردوغان از سال گذشته به دنبال بهبود روابط با رقبای منطقه‌ای در مواجهه با افزایش انزوای دیپلماتیک است که باعث کاهش سرمایه‌گذاری خارجی، به‌ویژه از سوی غرب شده است. ماه گذشته او گفت که در ماه فوریه از عربستان سعودی دیدن خواهد کرد، اولین سفر به ریاض از زمان تیره شدن روابط بر سر قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی در سال ۲۰۱۸ در داخل کنسولگری این پادشاهی در استانبول.

اردوغان در مقاله آخر هفته خود گفت که ترکیه همچنین می خواهد همکاری با امارات را در چندین حوزه از جمله مقابله با "تغییر آب و هوایی، امنیت آب و غذا" ارتقا دهد. اردوغان همچنین تاکید کرد که هر دو طرف مشتاق هستند تا اهداف جدیدی را برای سرمایه گذاری و همکاری بیشتر تعیین کنند. به گزارش خبرگزاری وام، سفر اردوغان به امارات از این جهت حائز اهمیت است که این دو کشور از سال ۲۰۱۱ و شکل گیری اعتراضات در جهان عرب تحت عنوان بهار عربی، تقریباً در هر نقطه از درگیری‌های منطقه‌ای در نقطه مقابل یکدیگر بوده‌اند.

بیشتر بخوانید:

اردوغان وارد امارات شد

ماه عسل غیرمنتظره اسرائیل و ترکیه نزدیک است؟

سفر تبلیغاتی هرتزوگ به امارات؛ تلاش برای یارگیری علیه ایران و انصارالله

به گزارش نشنال نیوز، اردوغان برای تقویت روابط بین دو کشور دو روز را در امارات سپری خواهد کرد. انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات در سخنانی درباره سفر امروز رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری امارات به این کشور اظهار کرد: سفر رجب طیب اردوغان به امارات که پس از سفر محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی به ترکیه صورت می گیرد، صفحه مثبت جدیدی در روابط دوجانبه میان دو کشور را باز می‌کند و در راستای تمایل امارات به تقویت پل‌های ارتباط و همکاری با هدف ثبات و رفاه در منطقه است.

این سفر در حالی انجام می شود که حدود دو ماه پیش شیخ محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در اولین سفر خود به ترکیه پس از یک دهه با اردوغان در آنکارا دیدار کرد و در جریان این سفر، امارات اعلام کرد که یک صندوق سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد دلاری در ترکیه ایجاد می کند. این دیدار و تعهد سرمایه گذاری، بیانگر بهبود قابل توجهی در روابط دو کشور بود. انتظار می رود سفر اردوغان به امارات نیز این تلاش ها را تقویت کند و روابط ابوظبی و آنکارا وارد مرحله جدیدی شود.

در همین حال احمد کیهان، مشاور رئیس "گروه دوغوش" یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های ترکیه، گفت که تلاش‌ها برای بهبود روابط امارات و ترکیه به سود کسب‌ و کارها خواهد بود. وی همچنین با تاکید بر اینکه علاقه زیادی از سوی کسب و کارها برای سرمایه گذاری وجود دارد گفت: در چند ماه گذشته شاهد افزایش علاقه شرکت‌های ترکیه‌ای بوده‌ایم که می‌خواهند کسب‌وکار خود را در امارات راه‌اندازی کنند. وی گفت: این امر به ویژه در بازار املاک ادامه خواهد داشت زیرا امارات یکی از قوی ترین بازارهای املاک در جهان را ارائه می دهد که بازدهی بالایی در خصوص اجاره و همچنین واحد پولی قوی دارد.

اردوغان در پی منجی اقتصادی؛ بن‌زاید در سودای صف‌بندی‌های جدید
تصویری از دیدار اردوغان و بن زاید در مراسم انعقاد ۱۳ سند همکاری بین ترکیه و امارات متحده عربی

همچنین گفته می شود که علاقه پزشکان، کارآفرینان، رستوران داران و غیره برای فعالیت در امارات افزایش یافته و با رشد جمعیت مردم ترکیه در امارات، تعداد آنها به ۲۰هزار نفر رسیده است.

برترین شرکای تجاری منطقه

امارات بزرگترین شریک تجاری ترکیه در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. تجارت دوجانبه بین دو کشور در سال ۲۰۲۰ به ۸ میلیارد دلار رسید. ترکیه در بین بزرگ‌ترین شرکای تجاری امارات در رتبه یازدهم قرار دارد و این در حالی است که امارات دوازدهمین شریک تجاری ترکیه در سطح جهانی و بزرگ‌ترین شریک تجاری ترکیه در منطقه خلیج فارس محسوب می‌شود.

حجم تجارت دوجانبه آنها در سال ۲۰۱۷ نزدیک به ۱۵ میلیارد دلار رسیده بود که بالاترین سطح تاریخ بود، قبل از اینکه با تیره شدن روابط کاهش یابد.

بر اساس گزارش روزنامه دیلی صباح و طبق داده های موسسه آمار ترکیه، گردش مالی یک سال بعد به ۶.۹ میلیارد دلار کاهش یافت. این حجم در سال ۲۰۲۰ با وجود همه‌گیری ویروس کرونا به ۸.۳ میلیارد دلار افزایش یافت، اما در سال گذشته به ۷.۶ میلیارد دلار کاهش یافت.

صادرات ترکیه به این کشور در سال ۲۰۱۷ به بالاترین میزان خود یعنی نزدیک به ۹.۲ میلیارد دلار رسید، در حالی که واردات به ارزش ۵.۵ میلیارد دلار بود. بر اساس داده ها، صادرات این کشور به ترتیب در سال های ۲۰۱۸، ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به ترتیب ۳.۱۴ میلیارد دلار، ۳.۵۲ میلیارد دلار و ۲.۷۲ میلیارد دلار بوده که در مقابل واردات ۳.۷۸ میلیارد دلار، ۴.۳۴ میلیارد دلار و ۵.۵۷ میلیارد دلار بوده است. همچنین ترکیه سال گذشته حدود ۵.۲ میلیارد دلار کالا به امارات صادر کرد و نزدیک به ۲.۴ میلیارد دلار کالا از این کشور خریداری کرد. کارشناسان بر این باورند که نمایشگاه اکسپو دبی نیز نقش مهمی در افزایش تجارت دو کشور به سقف ۱۰ میلیارد دلار ایفا می کند.

هدف امارات از نزدیکی به ترکیه

با ادامه نزول ارزش لیر ترکیه، انتظار می رود که شاهد تلاش های مستمر اردوغان برای ایجاد همکاری ها در خلیج فارس باشیم. تقویت روابط با کشورهای منطقه نیز با توجه به دلسردی ابوظبی به واشنگتن می تواند گزینه مطلوب امارات برای ایجاد همگرایی های بیشتر در منطقه باشد. آسیب پذیری دفاعی امارات در حمله اخیر انصارالله و همچنین سفر اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی را نیز می توان در همین رابطه ارزیابی کرد.دیلی بریف نیز می نویسد: این رابطه مزایای یکسانی را برای امارات متحده عربی به همراه دارد، زیرا این کشور با احتمال شکست ایالات متحده در رسیدن به توافق هسته ای با ایران مواجه است و در چنین رویدادی، امارات متحده عربی برای ایجاد تعادل بین قدرت و نفوذ ایران به متحدان منطقه ای بیشتری نیاز خواهد داشت. احتمالا شاهد خواهیم بود که هم ترکیه و هم امارات، عمل گرایی را در فعالیت های منطقه ای خود در اولویت قرار دهند و مشارکت در درگیری های نیابتی را کاهش دهند.

۳۱۱۳۱۱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا