آسوشیتدپرس: جنگ اوکراین، اختلافات داخلی کشورهای خاورمیانه را نشان داد
ایسنا نوشت: خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت، جنگ اوکراین اختلافنظرها در داخل کشورهای خاورمیانه در قبال روسیه را نشان داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این گزارش آورده است: «در یکی از محلههای پایتخت عراق، پوستر بزرگی از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه همراه با عبارت "ما از روسیه حمایت میکنیم" در روی آن برای چند ساعت بالا بود تا اینکه نیروهای امنیتی وارد عمل شدند و با عجله آن را جمع کردند. پس از آن این دستورالعمل امنیتی صادر شد که "هرگونه به نمایش گذاشتن عمومی تصاویر پوتین باید ممنوع شود."
در لبنان، نیروهای قدرتمند حزبالله، به اقدام دولت این کشور در محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین اعتراض کرده و خواهان بیطرفی در قبال آن شدند.
چنین مشاجرههایی نشاندهنده وجود اختلافات عمیق بر سر جنگ اوکراین در خاورمیانه است، جایی که مسکو در سالهای اخیر خود را در آن به عنوان یک بازیگر کلیدی جا انداخته و دوستان قدرتمندی در میان بازیگران دولتی و غیردولتی پیدا کرده، در حالی که نفوذ آمریکا در آنجا کاهش یافته است.
نخبگان سیاسی که متحد نزدیک غرب هستند، نسبت به ناراضی کردن روسیه یا آمریکا و اروپا محتاط هستند. اما نیروهای دیگر – از جناحهای شیعه در عراق گرفته تا گروه حزبالله لبنان و حوثیها در یمن – آشکارا از روسیه علیه اوکراین حمایت میکنند.
آنها پوتین را یک شریک ثابت و قابل اعتماد میبینند که برخلاف آمریکاییها، متحدانش را کنار نمیگذارد. در این میان، دولتها همچون یک بندباز با حفظ تعادل عمل میکنند.
احسان الشمری، تحلیلگر سیاسی و رئیس اندیشکده "تفکر سیاسی" در بغداد گفت: عراق مخالف این جنگ است، اما آن را محکوم نکرده و طرف کسی را نیز نگرفته است.
او اظهار کرد که عراق باید بیطرف بماند زیرا هم با روسیه و هم با غرب منافع مشترکی دارد. این تحلیلگر تاکید کرد: متحدان ایران در منطقه صراحتا با روسیه هستند زیرا ضد آمریکا و غرب و معتقد هستند روسیه متحد آنهاست.
البروس کوتراشف، سفیر مسکو در عراق در مصاحبهای که اخیرا با خبرگزاری کرد عراقی روداو انجام داد، گفت که روسیه تا میزان ۱۴ میلیارد دلار در عراق و اقلیم کردستان سرمایهگذاری کرده است که عمدتا بر بخش انرژی متمرکز است.
از جمله شرکتهای بزرگ نفتی فعال در این کشور میتوان به "لوک اویل" روسیه، "گازپروم نفت" و "روس نفت" اشاره کرد.
عراق همچنین روابط نزدیکی با آمریکا حفظ کرده است، اما شرکتهای غربی به صورت مداوم در جهت خارج شدن از بخش نفت عراق برنامهریزی کردهاند.
عراق قدرتمندترین اقدامش در مدت اخیر را زمانی انجام داد که بانک مرکزی این کشور خطاب به نخست وزیر آن با امضای قراردادهای جدید با شرکتهای روسی یا انجام پرداختها در سایه تحریمهای آمریکا مخالفت کرد. مقامهای صنعتی روسیه اعلام داشتند که این تصمیم بر سرمایهگذاری روسیه در این کشور تاثیر خواهد گذاشت اما اثر دیگری در پی ندارد.
چند روز پیش عراق در جمع ۳۵ کشوری قرار گرفت که به یک قطعنامه مطرح شده در مجمع عمومی سازمان ملل با هدف درخواست از روسیه برای متوقف کردن حملهاش به اوکراین و خارج ساختن سربازانش از این کشور رای ممتنع دادند. لبنان به این قطعنامه رای مثبت داد، در حالی که سوریه که دارای روابط عمیقی با روسیه است، به آن رای منفی داد.
در لبنان، صدور بیانیه صریحی از سوی وزارت خارجه این کشور در محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین باعث ناراحتی و عصبانیت روسها شد و این وضعیت وزیر این کشور را مجبور به شفافسازی و گفتن اینکه لبنان در قبال جنگ اوکراین مایل به گرفتن طرف کسی نبوده و بیطرف خواهد ماند، کرد.
ابراهیم موسوی، یک قانونگذار لبنانی وابسته به جناح حزبالله در توئیتر با هدف گرفتن وزارت خارجه دولت لبنان نوشت: آنها هر زمان که بخواهند فاصله گرفته و ادعای بیطرفی میکنند و هر زمان که بخواهند به مداخله و محکوم کردن روی میآورند. لبنان از کدام سیاست خارجی پیروی میکند؟ و نفع لبنان در آن چیست؟ آقای وزیر خارجه لطفا این مورد را برای ما شفاف کنید.
مقاومت حزبالله به عنوان گروهی که همچنین هزاران نیرویش را برای حمایت از نیروهای بشار اسد به سوریه، همسایه لبنان فرستاده، با استفاده از موقعیت حمله روسیه به اوکراین آن را نتیجه اجتنابناپذیر تحریکات آمریکا و مورد دیگری از خیانت آمریکا به متحدانش که در این مورد اوکراین است، دانست.
در سوریه، جایی که روسیه هزاران نیرویش را حفظ کرده است، بیلبوردهایی با مضمون "پیروزی برای روسیه" در مناطقی از دمشق در روزهای اخیر ظاهر شدند. در مناطق تحت کنترل مخالفان سوری، که هنوز مورد حمله هوایی روسیه قرار میگیرند، ساکنان امیدوارند در صورت گرفتار شدن روسیه در جنگ در اوکراین، فشار بر آنها کاهش یابد.
در عراق، جنگ اوکراین باعث برجسته شدن اختلافات شده، آن هم در وضعیتی که تلاشها برای تشکیل یک دولت جدید پنج ماه بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی به بنبست رسیده است.
بیلبورد بزرگ با مضمون حمایت از پوتین برای مدت کوتاهی در محلهای در بغداد که به عنوان پایگاه نیروهای نیابتی در نظر گرفته میشود، برافراشته شد. بعد از حذف آن، سفارت روسیه در بغداد عکس آن را توئیت کرد.
بسیاری از عراقیها در حمله روسیه به اوکراین، تکرار حمله صدام به کویت همسایه کشورشان و تحریمهای اقتصادی چند ساله متعاقب آن علیه عراق را میبینند. همین چند روز پیش بود که عراق پرداخت غرامت به کویت را که مجموعاً بیش از ۵۲ میلیارد دلار شد، به پایان رساند.
توبی دوج، استاد روابط بینالملل در دانشکده اقتصاد لندن، گفت که اقدامات اخیر عراق از جمله دادن رای ممتنع در رایگیری در سازمان ملل و در عین حال ایجاد محدودیت برای یک سری فعالیتهای اقتصادی محتاطانه بودند و ریسکهای کوتاهمدت را بدون اتخاذ موضع ایدئولوژیک مدیریت کردند.
اما هر چه جنگ اوکراین بیشتر طول بکشد، حفظ این استراتژی دشوارتر خواهد بود.»
311311