آخرین و مهمترین اخبار سیاسی

تغییر لحن درباره «نقش ایران در جنگ»

اداکسو

تغییر لحن درباره «نقش ایران در جنگ»

محبوبه ولی

«دست جبهه مقاومت پر است. آقا فرمود حاج قاسم دست اینها را پر کرد از تیرکمان و سنگ به موشک و پهپاد رسیدند. اسرائیل امروز هم نمی‌داند آنها چه سلاح‌هایی در اختیار دارند. برخی فکر می‌کنند ما به آنها سلاح می‌دهیم. اما اینطور نیست خودشان تولید می‌کنند. یمنی‌ها را دیدید با هوش بالا موشک ۲ هزار کیلومتری می‌سازند که آمریکایی‌ها را به وحشت می‌اندازد»؛ این اظهارات سردار فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران در اجتماع حمایتی دانشجویان از غزه در مسجد دانشگاه تهران است.

جبهه مقاومت با این دست پُر طی روزهای اخیر، علاوه بر هدف گرفتن اسرائیل، چندین بار پایگاه‌های آمریکا در منطقه، مشخصا در سوریه و عراق را هدف قرار داده است. ساعاتی پس از حمله به بیمارستان المعمدانی در غزه از سوی اسرائیل، این حملات آغاز شد و جمعی از گروه‌های مقاومت از عراق تا یمن، سوریه و لبنان در منطقه تاکید کردند که به عملیات طوفان‌الاقصی پیوسته‌اند.

اوایل هفته گروه مقاومت عراق پایگاه الحریر را که محل استقرار نظامیان آمریکایی در کردستان عراق است، هدف قرار داد. یک گروه عراقی موسوم به «تشکیل الوارثین» با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که این اقدام را در حمایت از ملت فلسطین و عملیات طوفان الاقصی انجام داده است.

روز دوشنبه نیز مقاومت اسلامی عراق تصاویری از حملات پهپادی خود به دو پایگاه آمریکایی التنف و الرکبان در سوریه را منتشر و طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «رزمندگان مقاومت اسلامی صبح امروز با دو پهپاد به دو پایگاه آمریکایی التنف و الرکبان حمله کردند که اهداف خود را به طور دقیق هدف قرار داده‌اند.»

ادامه حملات و توئیت معنادار حزب‌الله

همزمان با این حمله، پایگاه آمریکا در میدان نفتی «کونیکو» واقع در شمال حومه شمالی استان دیرالزور نیز به وسیله دو موشک هدف قرار گرفت. پیش از این دو پایگاه، مقاومت اسلامی عراق چندین پایگاه دیگر آمریکایی‌ها از جمله «عین‌الاسد» را مورد حملات پهپادی و راکتی قرار داده بود.

وزارت دفاع آمریکا با تاکید بر اینکه اثر انگشت ایران در افزایش حملات علیه نیروهای آمریکایی مشهود است، اعلام کرد: ما در حال آماده شدن برای مقابله با تشدید تنش علیه نیروهای خود در خاورمیانه و پاسخ قاطع به ایران هستیم

این گروه مقاومت به دنبال بمباران بیمارستان المعمدانی غزه توسط اسرائیل، به آمریکا هشدار داده بود که از این پس حملات علیه پایگاه‌های آمریکایی در عراق آغاز می‌شود.

حساب توییتری حزب‌الله همزمان با این حملات موشکی و پهپادی به پایگاه‌های آمریکایی در صفحه ایکس خود نوشت: «کَذَلِکَ نَجْزِی الْقَوْمَ الْمُجْرِمِینَ…»؛ ما این گونه قوم مجرمان را به کیفر می‌رسانیم. یک منبع امنیتی عراقی روز یکشنبه خبر داده بود که در پی حمله اخیر گروه مقاومت به پایگاه هوایی عین‌الاسد در منطقه «البغدادی» دو تن از نظامیان آمریکایی کشته و شش نظامی دیگر زخمی شده‌اند. گفته می‌شود در این حمله به غیر از دو نظامی آمریکایی، یک پیمانکار خارجی نیز کشته شده است.

اگر گفته‌های این منبع امنیتی درست بوده باشد، باید گفت که این حملات صرفا خسارات مادی برای ارتش آمریکا در پی نداشته‌اند، بلکه جان نظامیان را نیز هدف گرفته است. به دنبال این حملات، پایگاه‌های آمریکایی به حالت آماده‌باش نظامی درآمده‌اند.

از انکار مداخله ایران تا تهدید ایران

آمریکا علاوه بر آماده‌باش نظامی، لحن خود را نسبت به ایران در خصوص جنگ اخیر نیز تغییر داده است. در آغاز جنگ حماس و اسرائیل، در حالی که تل‌آویو و برخی جریان‌های سیاسی از جمله جمهوری‌خواهان در کنگره آمریکا می‌کوشیدند ایران را محرک اصلی حماس برای حمله به اسرائیل معرفی ‌کنند، دولت بایدن چندین بار اعلام کرد که شواهدی مبنی بر دست داشتن ایران در این حمله وجود ندارد.

نه تنها کاخ سفید، بلکه دیگر دولت‌های غربی از جمله فرانسه نیز تاکید کردند مستنداتی مبنی بر نقش ایران، مشخصا در اقدام اخیر حماس در دست ندارند.

موج و شدت اتهامات علیه ایران به قدری بود که رهبر انقلاب نیز طی سخنانی تصریح کردند: «یاوه‌گویی‌هایی در این دو سه روز کرده‌اند از جمله اینکه ایران اسلامی را پشت این حرکت معرفی می‌کنند؛ اشتباه می‌کنند. ما البته از فلسطین و مبارزات دفاع می‌کنیم. ما پیشانی و بازوی طراحان مدبر و هوشمند و شجاع فلسطینی را می‌بوسیم و به آن‌ها افتخار می‌کنیم، اما آن‌ها که می‌گویند کار فلسطینی‌ها ناشی از غیر فلسطینی‌هاست ملت فلسطین را نشناختند و محاسبه غلط می‌کنند.»

این اظهارات و تاکید دولت‌های غربی بر نبودن شواهد کافی از دخالت ایران در اقدام غافلگیرانه حماس، با هر نیتی که انجام شد اما به هر ترتیب تلاش‌ها برای کشاندن پای ایران به جنگ و گسترش آن را تا حدی خنثی کرد.

همزمان که حملات بی‌امان اسرائیل به خاک غزه و کشته‌هایی که حالا از مرز پنج هزار نفر نیز گذشته‌اند، افزایش می‌یافتند، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران به دفعات هشدار داد که انگشت گروه‌های مقاومت روی ماشه است و در صورت تداوم حملات اسرائیل به غزه، این گروه‌ها اقدام خواهند کرد.

اکنون با اقدام گروه‌های مقاومت، لحن آمریکا از انکار مداخله ایران به تهدید ایران رسیده است. پنتاگون در بیانیه دیروز خود با بیان اینکه احتمال دارد وضعیت امنیتی در منطقه، بر خلاف منافع ما به شکل ویژه‌ای وخیم‌تر شود، اعلام کرد: ما در حال آماده شدن برای مقابله با تشدید تنش علیه نیروهای خود در خاورمیانه و پاسخ قاطع به ایران هستیم.

مسئله اما این است که با بالا گرفتن این حملات و گسترش جنگ، سر این مار (آمریکا) در خاورمیانه زده خواهد شد یا اینکه این مار، نیش تازه‌ای برای ایران تدارک خواهد دید؟!

«اثر انگشت ایران مشهود است»

وزارت دفاع آمریکا سپس با تاکید بر اینکه اثر انگشت ایران در افزایش حملات علیه نیروهای آمریکایی مشهود است، ادامه داد: ایران و گروه‌های نیابتی آن برای شعله‌ورتر کردن درگیری‌ها تلاش‌هایی را طی چند روز گذشته انجام داده‌اند.

اشاره بیانیه پنتاگون به حملات موشکی و پهپادی چند روز اخیر علیه مواضع آمریکا در منطقه است. وزارت دفاع آمریکا این بار هم اشاره کرده «هیچ دستور مستقیمی از سوی ایران یا رهبر ایران مشاهده نشده که حاوی پیام حمله به نیروهای آمریکایی باشد.» این وزارتخانه اما در ادامه تصریح کرده که آمریکا در نهایت ایران را مسئول این حملات می‌داند، زیرا حمله از سوی گروه‌های تحت حمایت این کشور صورت گرفته است.

دیروز همسو با بیانیه پنتاگون، وزیر خارجه آمریکا نیز با اشاره به حملات اخیر به نیروهای آمریکایی در منطقه به جمهوری اسلامی ایران هشدار داد: «مرتکب اشتباه نشوید.» آنتونی بلینکن با بیان اینکه آمریکا به دنبال درگیری با ایران نیست، گفت: «اگر ایران یا نیروهای نیابتی آن به ما حمله کنند، به سرعت و قاطعانه از امنیت خود دفاع خواهیم کرد.»

روزنامه ژاپن‌تایمز نیز دیروز نوشت که یک مقام ارشد دفاعی آمریکا در میان جمعی از خبرنگاران، حملات اخیر را تلاش‌های ایران و نیروهای نیابتی‌اش برای گسترش جنگ غزه خوانده و افزوده: «ما چشم‌انداز گسترش چشمگیر تنش‌ها علیه نظامیان و کارکنان آمریکا (در منطقه) در آینده نزدیک را پیش‌بینی می‌کنیم.»

رویترز اما در گزارشی که به این موضوع پرداخته نوشته است که مقام‌های امنیتی ایران به این خبرگزاری گفته‌اند استراتژی‌شان این است که نیروهای نیابتی خاورمیانه مانند حزب‌الله حملات محدودی را به اهداف اسرائیل و آمریکا دنبال کنند، اما از تشدید تنش بزرگ که پای تهران را به معرکه بکشانند اجتناب ورزند.

این مار نیش می‌زند یا سرش را می‌زنند؟

گذشته از آنچه رویترز نوشته، ایران به طور رسمی همواره چیزی تحت عنوان فرماندهی این گروه‌ها را رد کرده است. در واقع ایران مسئولیت اقدامات گروه‌های مقاومت را به عهده نمی‌گیرد، ولی در عین حال منکر حمایت از آنها نیز نمی‌شود؛ مانند اظهارات سردار فدوی که در ابتدا آمد.

آمریکا اما کماکان اصرار دارد که مسئولیت این حملات با ایران است. جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری به همین موضوع اشاره کرده و گفته است: «ما می‌دانیم که هدف ایران در این زمینه این است که سطحی از انکار را در پیش بگیرد، اما ما نخواهیم گذاشت این کار را بکند.»

چندین هزار نیروی نظامی آمریکا در پایگاه‌های آن در خاورمیانه حضور دارند که با حملات مقاومت تهدید می‌شوند. ممکن است در پی بالا گرفتن تهدیدها و تنش‌ها، گروه‌های مقاومت حملات خود را محدود کنند. همزمان آمریکا، اسرائیل را تحت فشار می‌گذارد که حمله زمینی به غزه را به تعویق بیندازد تا با موج سنگین‌تری از حملات نیروهای مقاومت مواجه نشود. سناریوهای دیگری نیز محتمل است؛ از جمله افول ایالات متحده در خاورمیانه که «دیپلماسی ایران» درباره آن نوشته است: «در حالی که اسرائیل در برخورد با جبهه مقاومت بارها و بارها در مورد برخورد قاطع با سر مار (ایران) سخن به میان آورده، در عمل این ایران است که با استفاده از گروه‌های نیابتی خود در حال وارد آوردن ضربات سنگین به سر مار در جبهه مقابل یعنی ایالات متحده است.»

مسئله اما این است که با بالا گرفتن این حملات و گسترش جنگ، سر این مار (آمریکا) در خاورمیانه زده خواهد شد یا اینکه این مار، نیش تازه‌ای برای ایران تدارک خواهد دید؟!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا