آخرین روز نخست وزیری «بوریس جانسون»
روزنامه "کوریر" در مطلبی به مسئله انتخابات در حزب محافظه کار برای تعیین جانشین بوریس جانسون پرداخته و نوشت: آخرین فصل سیاسی نخست وزیر مستعفی انگلیس هنوز نوشته نشده است. بریتانیا در مورد اینکه بوریس جانسون کشور را در این ساعات با چه چیزی شگفت زده خواهد کرد گیج است.
در اینجا این پرسش مطرح است که آیا او نماینده مجلس می ماند؟ آیا او نویسنده خواهد شد یا سخنران؟ یا او در حال برنامه ریزی برای بازگشت به داونینگ استریت برای تقلید از الگوی بزرگ خود وینستون چرچیل است؟ حالا این بازی حدس زدن اینکه بوریس جانسون بعداً چه خواهد کرد در انگلیس آغاز شده است که در حال حاضر نفس لندن سیاسی را گرفته است.
امروز، دوشنبه مشخص خواهد شد که آیا "لیز تراس"، وزیر امور خارجه انگلیس ، همانطور که کارشناسان انتظار دارند، یا ریشی سوناک، وزیر خزانه داری سابق، در دور دوم انتخابات پیروز خواهد شد تا جانشین جانسون به عنوان نخست وزیر بریتانیا و رهبر حزب محافظه کار روی کار آید. روز سه شنبه، جانسون 58 ساله، سکان دولت را به جانشین خود تحویل می دهد.
"جانسون" در اواخر جولای مجبور شد پس از رسوایی های مختلف، تحت فشار هم حزبی های خودش دست از کار بکشد. بعد از آن به نظر می رسید که بوریس جانسون از آخرین روزهای نخست وزیری خود در تابستان لذت می برد. یک جشن عروسی بزرگ با همسرش کری با تعطیلات در اسلوونی و یونان همراه شد. از آنجایی که جانسون نمی خواست توجهات در مورد مسائل تورم بی سابقه و بحران انرژی را نادیده بگیرد، تنها گفت که رهبر بعدی دولت قطعاً راه حل هایی آماده خواهد داشت.
اپوزیسیون بر این باور بودند که جانسون یک "دولت زامبی" را رهبری می کرد. اما او اکنون چه برنامهای دارد؟
جانسون نشان داده است که میخواهد کرسی خود را در مجلس عوام در غرب لندن حفظ کند. منابع ناشناس به رسانه های مختلف گفتهاند از این طریق او می تواند اطمینان حاصل کند که مسائل مورد علاقه خود مانند کمک به اوکراین و تغییرات توافق برگزیت همچنان در کانون توجه قرار دارد.
البته بر اساس نظرسنجیها، جانسون ممکن است در انتخابات بعدی، مسئولیت خود را از دست بدهد و شکست بخورد. اگر تحقیقات کمیسیون مجلس در پاییز نشان دهد که جانسون در رابطه با جریانات رسوایی های پارتی گیت به پارلمان دروغ گفته یا پارلمان را فریب داده است، تعلیق یا حتی اخراج در انتظار وی خواهد بود.
نویسنده در ادامه نوشت که بعد از آن او می تواند به عنوان نویسنده و یا مفسر در رادیو و تلویزیون فعالیت کند.
بر اساس افشاگری ها قبل از اینکه جانسون بین سپتامبر 2018 تا می 2019 نخستوزیر شود، 407 هزار پوند (470 هزار و 684 یورو) از تنها سخنرانی کردن یا به طور متوسط 23 هزار و 128 یورو در ساعت درآمد داشت. وی با احتساب 275000 پوند (317950 یورو) به عنوان ستون نویس تلگراف و رسانههای دیگر، در مجموع 712،500 پوند (823،867 یورو) در این دوره به دست آورد. حقوق سالانه او به عنوان یک نماینده پارلمان تنها 79000 پوند (91348 یورو) بود.
پروفسور پیت دوری، دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه کاردیف، به روزنامه اتریشی کوریر گفت: جانسون میتواند از سخنرانیهای پرسود و رویدادهای شرکتی پول زیادی به دست آورد. کنایههای او، عبارات تصادفی لاتین و یونانی و موهای ژولیدهاش باعث شادی و سرگرمی زیادی در این محیط ها میشود. وی می گوید: قدرت واقعی جانسون به عنوان یک سرگرم کننده و داستان نویس است، نه به عنوان یک رهبر سیاسی جدی.
با این همه جاناتان مارلند، دوست دیرینه جانسون، که در مجلس اعیان حضور دارد، معتقد است که جانسون احتمالا رویاهای دور دوم نخست وزیری را دنبال می کند.
حدود 200000 عضو محافظهکار در دور دوم انتخابات که تا روز جمعه گذشته ادامه داشت در مورد جانشین جانسون تصمیم گرفتند. برنده این رقابت قرار است امروز دوشنبه اعلام شود و روز بعد از آن پست نخست وزیری را برعهده خواهد گرفت.
انتخابات برای تعیین نخست وزیر جدید پس از کنارهگیری بوریس جانسون از قدرت آغاز شد. 21 تیرماه گذشته هشت چهره کلیدی حزب محافظهکار با حمایت دست کم 20 تن از اعضای حزب، به فهرست نامزدهای انتخاباتی راه پیدا کردند.
چندی پیش در پنجمین دور رای گیری برای انتخاب جانشین بوریس جانسون در حزب محافظه کار انگلیس، با حذف پنی موردانت، ریشی سوناک و لیز تراس به دور نهایی انتخابات صعود کردند.
دو برنده یک کمپین انتخاباتی را در مقابل اعضای حزب محافظه کار راه انداختهاند که باید با اعلام برنده امروز (14 شهریور ماه) به پایان برسد.
به نوشته اس ار اف سوئیس تبلیغات این دو نامزد هفت هفته به طول انجامید. تراس و سوناک در سراسر بریتانیا تور برگزار کردند و در 12 رویداد کمپین به اعضای حزب ارائه شدند.
این دو رقیب برای تصاحب کرسی نخست وزیری برای مبارزه با بحران اقتصادی انگلیس ایده های متفاوتی دارند.
نسخه تراس برای بحران اقتصادی کنونی در درجه اول کاهش مالیات است. او شکایت دارد که بریتانیا در حال حاضر بالاترین مالیات خود را در 70 سال گذشته دارد. وی در این باره گفته است: به همین دلیل است که من به کاهش مالیات برای افزایش رشد و تشویق تجارت به سرمایه گذاری اعتقاد دارم. به این ترتیب، مردم پول بیشتری در جیب خود دارند. هیچ فایده ای ندارد که پول از جیب مردم دربیاوریم و بعد دوباره توزیع کنیم.
در مقابل ریشی سوناک، رقیب وی بر این عقیده است کاهش مالیات ها و در نتیجه انباشتن بدهی های بیشتر یک برنامه جدی نیست، بلکه یک افسانه است.
این مبارزات انتخاباتی حزب محافظه کار را از هم جدا کرده است. جناح راست از تراس حمایت می کند، در حالی که میانه روها از سوناک حمایت می کنند. بر اساس آخرین نظرسنجی ها، لیز تراس شانس زیادی برای پیروزی در انتخابات و نقل مکان به خیابان داونینگ دارد. به گفته برخی کارشناسان او نه تنها خلاء قدرت ایجاد شده با خروج بوریس جانسون را پر خواهد کرد، بلکه سکان هدایت را در میان یکی از بزرگترین بحران های اقتصادی به دست خواهد گرفت.