پزشکی

از رنگ غذا زیاد استفاده کنید این بلاها سرتان می آید

اداکسو

این روزها استفاده از رنگ‌های مصنوعی برای تنوع در غذا در پای سفره‌های ما باز شده اما کمتر کسی است که از آسیب‌های آن برای بدن ما خبر داشته باشد. شاید این محصولات غذای شما را شیک کنند اما ممکن است به قیمت جان شما تمام شود.

به گزارش بهداشت نیوز، در گذشته وقتی قرار بود به غذا رنگ بدهند به صورت کاملا ابتکاری از مواد طبیعی برای آن استفاده می‌کردند مثلا زعفران و زردچوبه بعنوان رنگ دهنده‌های ثابت بیشتر مورد توجه بود و یا حتی رب گوجه فرنگی برای تکمیل رنگ و طعم غذا مورد بهره برداری قرار می‌گرفت.

اما این روزها برای تنوع در رنگ غذاها پای رنگ‌های مصنوعی به سفره‌های ما باز شده اما کمتر کسی است که از آسیب‌های آن برای بدن ما خبر داشته باشد.

مراقب رنگ‌های طبیعی هم باشید
اینکه تصور شود رنگ‌های طبیعی هم مشکلی نخواهد داشت می‌تواند نادرست باشد. استفاده مداوم و بیش از اندازه از رنگ‌های طبیعی حتی می‌تواند باعث بروز مشکلاتی برای بدن شود.

سلامت در بی‌رنگی است
مطالعات نشان می‌دهد هرچه در غذا کمتر از رنگ‌های خوراکی استفاده شود می‌تواند به سلامتی افراد خانواده کمک کند. نباید به دنبال خرید محصولات رنگی رفت که تبلیغات فراوانی درباره آن‌ها شده و شما درباره محتویات آن کاملا بی اطلاع هستید. مثلا شکلات‌های متنوع رنگی و یا انواع پاستیل می‌تواند از این نوع باشد.

رنگ طبیعی جایگزین مناسب رنگ مصنوعی
اما این سوال پیش می‌آید که اگر از رنگ مصنوعی در غذا نمی‌توان استفاده کرد پس از چه چیزهای می‌توانیم برای پخت غذا استفاده کنیم.

بهترین رنگ‌های طبیعی در استفاده از غذا می‌تواند شامل کاکائو، زعفران و یا محصولات کشاورزی مثل هویچ، گیلاس، تمشک و یا لبو باشد. مثلا برای رنگ زرد از زعفران یا زردچوبه، رنگ قرمز از آب چغندر پخته شده، رنگ سبز از اسفناج، رنگ قهوه‌ای از کاکائو و یا حتی رنگ بنفش از میکس آب و زغال اخته استفاده کرد.

آسیب‌های استفاده از رنگ غذا
مصرف رنگ غذا در افراد مختلف با توجه به حساسیت آنها متفاوت است. بروز انواع مسمومیت‌ها، استفراغ و حالت تهوع و … به صورت آنی از جمله این موارد است. اما باید توجه داشت که این رنگ‌ها در دراز مدت آسیب‌های خود به بدن ما را نشان خواهند داد و ما کمتر شاهد مضرات آنی آن خواهیم بود.

از جمله بیماری‌هایی که در استفاده از رنگ‌های مصنوعی احتمال بروز آن وجود دارد سرطان خون است. همچنین بر اساس مطالعات انجام شده بعضی از بیماری‌ها از جمله آلرژی و حساسیت، کاهش ضریب هوشی، اوتیسم و بیش فعالی در کودکان می‌تواند با مصرف رنگ‌های غیرطبیعی مرتبط باشد.

در این میان رنگ‌های مصنوعی گریبان زنان باردار را هم می‌گیرد. تغییرات هورمونی، ناهنجاری‌های ژنتیکی و حتی سقط جنین از جمله عوارض استفاده از رنگ‌های مصنوعی در میان برخی از بانوان است.

وقت رنگ‌های صنعتی وارد غذا می‌شود
تقلب در تولید از جمله مواردی است که در هر صنعتی ممکن است وجود داشته باشد. رنگ‌های غذا هم از این موضوع مستثنا نیستند. استفاده از رنگ‌های صنعتی در غذا مانند استفاده از رنگ مخصوص الیاف قالی و یا ساختمانی از جمله این موارد است.

یکی از مواردی که شامل هشدار به خانواده‌ها می‌شود استفاده از رنگ‌های فله‌ای و بدون بسته بندی است. برخی فروشندگان برای اینکه بتوانند این نوع محصولات خود را سریع به فروش برسانند از این ترفند استفاده می‌کنند. البته این توضیح را هم باید داد که اگر این محصول در فهرست رنگ‌های مجاز باشد، می‌توان از آن استفاده کرد اما باید در استفاده از آنها کاملا احتیاط کرد.

تقسیم‌بندی رنگ‌ها
رنگ‌های مورد استفاده در غذا معمولا به سه بخش عمده تقسیم می‌شوند. بخش اول رنگ‌هایی که از ترکیبات طبیعی مانند گیاهان و یا حتی جانوران تهیه می‌شوند. مانند هویج، زعفران، زردچوبه، چغندر، کاکائو و ….یا نوعی مورچه که منشاء خوراکی دارد.

بخش دوم برخی رنگ‌های که منشا طبیعی داشته اما توسط انسان ساخته می‌شود. مانند بتاکاروتن که از هویج به دست می‌آید. این نوع محصولات معمولا پایداری کوتاه مدتی داشته و دچار تغییر رنگ خواهند شد. در صورت تایید سازمان غذا و دارو استفاده از این نوع محصولات اشکالی نخواهد داشت.

اما دسته سوم محصولات، رنگ‌های مصنوعی است که توسط انسان و در کارخانه و با ترکیبات مواد شیمیایی و مصنوعی ساخته می‌شود. این نوع محصولات قطعا نیازمند مجوزهای لازم بهداشتی است. در صورت استفاده از نوع غیرمجاز آن باید منتظر تبعات آن نیز بود.

پیشنهاد
در استفاده از رنگ‌ها در غذا حتما از رنگ‌های طبیعی استفاده کنید و در صورت استفاده از دیگر رنگ‌ها، به مجاز بودن محصول مورد استفاده دقت کنید. این نوع محصولات معمولا در فهرست محصولات مجاز سازمان غذا و دارو وجود دارد که می‌توان به آن مراجعه کرد.

منبع: ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا