روش های بهبود بهداشت زنان
به نقل از سایت دکتر سلام و به انتشار معرفت نیوز
مقوله بهداشت زنان، مسئله بسیار مهمی است که اخیرا مورد توجه بسیاری از رسانههای پزشکی و سازمانهای بین المللی قرار گرفته است. در واقع مفهوم بهداشت زنان، بخشی فراتر از بهداشت عمومی افراد جامعه است. چرا که زنان درگیر نگرانیهای متفاوتی مانند: سیکلهای قاعدگی، بارداری، کنترل بارداری و یائسگی هستند و این مسائل، تازه شروع راه است. برخی مسائل بهداشتی و بیماریها، فقط زنان را تحت تاثیر قرار میدهند و برخی دیگر که بین خانمها و آقایان مشترک است، پیامدهای متفاوتی برای زنان دارند.
روشهای بهبود بهداشت در زنان
اگر بخواهیم واقعبین باشیم، سطح بهداشت بانوان در همه جای دنیا یکسان نیست و بسیاری از زنان در دنیا، هنوز از دسترسی به حداقل امکانات بهداشتی زنانه محروم هستند. اما آشنایی با مبانی بهداشت فردی، میتواند تا حد زیادی به ارتقا بهداشت بانوان هم کمک کند.
بهداشت ناحیه تناسلی را جدی بگیرید
عدم رعایت بهداشت ناحیه تناسلی، ممکن است منجر به بیماریهای عفونی و پوستی این ناحیه شود.برخی از مهمترین نکات بهداشتی در این زمینه عبارتند از:
- موهای ناحیه تناسلی را مرتب شیو کنید و از بلند شدن آنها جلوگیری نمایید. بهتر است این کار را حداقل یکبار درهفته انجام دهید. موهای این ناحیه، باعث جذب رطوبت و تحریک رشد باکتریهای عفونی و بیماری زا میشوند. برای شیو این ناحیه، بهتر است از ژیلتهای یکبار مصرف استفاده نمایید و هربار آنها را تعویض کنید. همچنین، میتوانید از ژل یا کرمهای موبر نیز کمک بگیرید.
- یکبار در روز، واژن و ناحیه تناسلی را با ژل بهداشتی بانوان بشویید. این شویندهها به صورت اختصاصی برای حفظ بهداشت و سلامت پوست حساس این ناحیه طراحی شدهاند. ژل بهداشتی بانوان، خاصیت ضد عفونی کننده و آنتی باکتریال دارند و مانع از رشد میکروارگانیسمها و ابتلا به عفونت میشوند.
- استفاده از دستمال توالت، نقش مهمی در بهبود بهداشت فردی شما دارد. توصیه میشود بعد از هر بار رفتن به دستشویی، ناحیه تناسلی را با دستمال توالت تمیزی خشک کنید. توجه داشته باشید که هنگام استفاده از دستمال توالت، آن را از جلو به عقب بکشید تا از انتقال باکتریهای مقعد به ناحیه واژن جلوگیری شود.
- در صورت مشاهده هرگونه زخم، تاول یا التهاب غیر عادی در ناحیه تناسلی، فورا به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.
- چکاپ ناحیه تناسلی، تاثیر بسیاری بر ارتقا بهداشت و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف دارد. سعی کنید هر 3 تا 6 ماه یکبار، برای چکاپ کلی خود به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انتخاب لباس زیر مناسب
جنس، سایز و مدل لباس زیری که استفاده میکنید، اهمیت ویژهای در بهبود روند بهداشتی شما دارد. برای انتخاب لباس زیر مناسب، میتوانید از این نکات کمک بگیرید:
- از انتخاب و پوشیدن لباس زیرهای تنگ و چسبان خودداری نمایید. استفاده از این مدل لباس زیر، تهویه ناحیه تناسلی را با مشکل روبرو میکند و باعث تجمع رطوبت در این ناحیه میشود .این امر به مرور زمان، شرایط را برای رشد و تکثیر باکتریها فراهم مینماید و باعث ایجاد عفونتهای ادراری و تناسلی میشود.
- بهترین جنس لباس زیر برای خانمها، انواع نخی آن هستند. پارچههای نخی، الیاف بسیار لطیفی دارند و باعث ایجاد حساسیت و التهابات پوستی نمیشوند. به علاوه، تهویه هوا در ناحیه تناسلی را بهبود میدهند و مانع از تجمع رطوبت میشوند. حتی بسیاری از متخصصان، توصیه میکنند از پوشیدن مداوم لباس زیر در طول روز خودداری نمایید.
- برای شستن لباس زیر خود، از شویندههای ملایم و غیر حساسیت زا استفاده کنید. همچنین، توصیه میشود آنها را با آب گرم بشویید و برای خشک شدن، در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید. این کار علاوه بر از بین بردن میکروارگانیسمها، مانع از انتقال بیماریهای عفونی نیز میشود.
- لباس زیر خود را به هیچ عنوان با کسی به اشتراک نگذارید و از استفاده از لباس زیر دیگران نیز، اکیدا اجتناب کنید.
از اهمیت بهداشت قاعدگی غافل نشوید
دوران قاعدگی، سالهای زیادی از زندگی زنان را تحت تاثیر قرار میدهد و معمولا از بازه سنی نوجوانی شروع میشود و تا میانسالی ادامه دارد. بسیاری از خانمها در این دوره، عوارضی مانند درد و انقباضات ماهیچهای در نواحی مختلف شکم، رحم، ران و … را تجربه میکنند.
همچنین، امکان ابتلا به عفونت و بیماریهای تناسلی نیز در بازه پریودی افزایش مییابد .به همین خاطر است که رعایت بهداشت فردی در این دوران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
- پوشیدن لباس زیر مناسب در این دوره، بیش از همیشه اهمیت دارد و همانطور که پیشتر اشاره شد، همیشه اولویت با لباس زیرهای نخی و راحت است. استفاده از شورتهای نایلونی و یکبار مصرف در دوران قاعدگی، به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
- سعی کنید حداقل دوبار در طول روز، لباس زیر خود را تعویض نمایید.
- وسیله بهداشتی مناسبی برای جمع آوری خون پریود تهیه کنید. نوار بهداشتی، تامپون و کاپ قاعدگی، از جمله رایجترین وسیلههای بهداشتی دوران پریود هستند. شما میتوانید با توجه به شرایط جسمی خود، هرکدام از آنها را انتخاب نمایید. برای خرید کاپ قاعدگی، می توانید با پزشک در مورد نحوه انتخاب و سایز مناسب خودتان مشورت کنید.
- در صورت استفاده از نوار بهداشتی، توصیه میشود هر دو ساعت یکبار آن را تعویض کنید. استفاده طولانی مدت از نوار بهداشتی، باعث افزایش رطوبت، ایجاد بوی بد و ابتلا به عفونت میشود.
- تا حد امکان، از تامپون یا نوار بهداشتیهای عطر دار و رنگی استفاده نکنید. وجود اسانس و رنگ در این محصولات، ممکن است باعث تحریک حساسیت، سوزش و خارش ناحیه تناسلی شود.
- در دوران قاعدگی، حداقل روزی دو تا سه بار واژن خود را بشویید. با این کار، خون و آلودگیهایی که در طول روز روی پوست و ناحیه تناسلی باقی مانده از بین میرود و احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی کاهش مییابد.
- برای شستن واژن و ناحیه تناسلی در طول روز، تا حد امکان از آب گرم و ولرم استفاده نمایید. با این ترفند، انقباضات و درد شکمی تا حدودی کاهش مییابد.
- اگر در دوران پریود خود از هرگونه درد غیر عادی و شدید رنج میبرید، بهتر است در اولین فرصت به متخصص زنان مراجعه نمایید.
اهمیت بهداشت جنسی
بهداشت جنسی، یکی دیگر از معضلات بهداشت فردی بانوان است که به توجه ویژهای نیاز دارد. اندام تناسلی بانوان به دلیل ساختار بیولوژیک و طبیعی خود، بیش از آقایان مستعد بیماریها و عفونتهای مقاربتی است.
- استفاده از وسایل بهداشتی محافظتی مانند کاندوم را در روابط جنسی خود جدی بگیرید. کاندوم، احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی مانند: هپاتیت، زگیل ((HPV، HIV و … را بیش از 95 درصد کاهش میدهد.
- داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی، ممکن است باعث تشدید خونریزی و انقباضات دردناک رحمی شود. به علاوه، امکان ابتلا به بیماریهای مقاربتی نیز در این دوران افزایش مییابد.
برای خرید محصولات بهداشتی بانوان، میتوانید به سایت روژا شاپ مراجعه نمایید. محصولات مراقبتی درجه 1 را از بهترین برندها در اختیار شماست تا با انتخاب و بررسی، بهترین محصول را انتخاب کنید.
اگر به دنبال بستری امن برای خرید آنلاین محصولات بهداشتی خود هستید، روژا گزینهای مطمئن است.
این محتوا از سایت دکتر سلام کپی و به صورت بازنشر در سایت معرفت نیوز منتشر شده است