نکات سلامتی مهم مربوط به روزه داری در کودکان و نوجوانان
از نظر علم تغذیه سه گروه از انسان ها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سوء تغذیه هستند که عبارتند از کودکان و نوجوانان، مادران باردار و شیرده و سالمندان.
به گزارش بهداشت نیوز، دختران و پسرانی که به سن تکلیف نرسیده اند، به ویژه آنهایی که از نظر جثه کوچک و کم وزن هستند، بهتر است روزه کامل نگیرند. روزه داری قبل از این سن بر اساس میزان تحمل، وضعیت سلامت عمومی و تغذیه کودک متفاوت است.
روزه داری پیش از سن هفت یا هشت سالگی توصیه نمی شود، هر چند برای آشنایی و تمرین روزه داری برای چند ساعت محدود که در فرهنگ ما به روزه «کله گنجشکی» معروف است، توسط کودک و افطار در جمع خانواده و دوستان می تواند احساس خوبی در آنها ایجاد و از لحاظ روانی و جسمی او را آماده روزه داری کامل در سال های پس از بلوغ کند.
نوجوانان ۱۳-۹ ساله که در سنین فعالیت جسمانی، ذهنی، رشد و نمو قرار دارند، در صورت دریافت ناکافی مواد مغذی و انرژی در معرض لطمات جبران ناپذیری قرار دارند. بنابراین به این افراد چون در سن رشد هستند، توصیه می شود:
· سه وعده غذایی افطار، شام و سحری را در برنامه روزه داری رعایت کنند.
· به دلیل کوچک تر بودن حجم معده نسبت به بزرگسالان، باید تعداد وعده های غذایی آن ها را افزایش داد.
· از مصرف زیاد نوشابه های گازدار و انواع شیرینی و شکلات به دلیل افت قند خون ثانویه خودداری شود.
· منابع خوب پروتئینی مانند انواع گوشت، مغزها، حبوبات و لبنیات در برنامه غذایی ماه رمضان آنها گنجانده شود.
· مواد غذایی پرانرژی مانند خرما، عسل، ارده و مغزهای روغنی در برنامه غذایی آنها باشد.
· از مصرف انواع تنقلات با ارزش غذایی کم که تنها موجب پر شدن معده می شود، خودداری شود.
· با هر وعده غذایی از سبزی و میوه برای تامین ویتامین و مواد معدنی استفاه شود.
· مصرف یک لیوان شیر و یک فنجان ماست با توجه به تحمل و عادت غذایی فرد در وعده افطار یا سحر توصیه می شود. حذف وعده سحری در نوجوانان به هیچ وجه توصیه نمی گردد و باعث عوارض جسمی، افت قند خون و سردرد و مشکلات گوارشی می شود.