مروری بر اقدامات اسنپ در مسیر بهبود دسترسپذیری اپ
پروژه دسترسپذیری در اسنپ از دهم آبان ۱۴۰۱ آغاز شده است و مسیر توسعه و بهبود مستمر این قابلیت همچنان ادامه دارد. از ابتدای شروع این پروژه تا پایان اسفند ۱۴۰۳ در مجموع ۱۰۹٬۴۶۶ نفر از کاربران راننده و مسافر نوع معلولیت خود را در اپلیکیشن اسنپ ثبت کردهاند.
به گزارش روابط عمومی اسنپ، قابلیت دسترسپذیری در همکاری تنگاتنگ اسنپ با افراد دارای معلولیت و با هدف ایجاد فرصت برابر در استفاده از خدمات دیجیتال برای تمام کاربران شکل گرفته است. کاربران راننده و مسافر با ثبت نوع معلولیت خود در بخش اطلاعات کاربری میتوانند سفر بهتری را تجربه کنند.
اسنپخودرو برای چه کسانی دسترسپذیر شده است؟
در حال حاضر اسنپخودرو امکاناتی را برای کاربران مسافر ناشنوا/کمشنوا، نابینا/کمبینا و دارای معلولیت حرکتی (شامل افرادی که از ویلچر یا عصا استفاده میکنند)، و کاربرانراننده ناشنوا/کمشنوا و دارای معلولیت حرکتی به منظور دسترسی راحتتر در نظر گرفته است.
کاربران مسافر و راننده دارای معلولیت، برای داشتن تجربه کاربری بهتر در استفاده از اپلیکیشن اسنپ، میتوانند به بخش «اطلاعات کاربر» در منوی اپ بروند و در بخش دسترسپذیری (پایین صفحه) اطلاعات مربوط به نوع معلولیت خود را ثبت کنند. این اطلاعات در اپلیکیشن اسنپ ذخیره و در هر سفر به کاربر طرف مقابل ارائه میشود تا او نیز با آگاهی و دریافت آموزشهای لازم همراه این سفر باشد .۱۶٬۵۸۷ کاربر راننده و ۹۲٬۸۷۹ کاربر مسافر تا پایان اسفند ۱۴۰۳ نوع معلولیت خود را در بخش اطلاعات کاربر ثبت کردهاند.
دسترسپذیری اسنپ چه امکاناتی برای کاربر مسافر دارای معلولیت ایجاد کرده است؟
اسنپ از ۱۴۰۱ قدمهای مختلفی به منظور دسترسپذیر کردن اپلیکیشن برای کاربران مسافر دارای معلولیت برداشته است:
کاربران ناشنوا و کمشنوا: با انتخاب گزینه «ناشنوا/کمشنوا هستم» در حساب کاربری مسافر، امکان تماس صوتی با این کاربران غیرفعال میشود. همچنین از طریق پیامک به کاربر راننده اطلاع داده میشود که مسافر امکان پاسخگویی به تماس صوتی را ندارد و برای ارتباط با مسافر باید از پیام متنی داخل برنامه استفاده کند.
کاربران نابینا و کمبینا: کاربران مسافر نابینا و کمبینا با دریافت یا بهروزرسانی آخرین نسخه اندروید اسنپ از طریق اپلیکیشن کافه بازار، مایکت یا Huawei AppGallery از قابلیت دسترسپذیری اپ بهرهمند میشوند. کاربران مسافر نابینا یا کمبینا میتوانند با استفاده از اپلیکیشنهای واسط صفحهخوان درخواست سفر خود را ثبت کنند.
کاربران دارای معلولیت حرکتی: اگر کاربر مسافر در صفحه مشخصات کاربری خود گزینه «از ویلچر استفاده میکنم» یا «از عصا استفاده میکنم» را فعال کرده باشد درخواست سفر او با نشان ویلچر یا عصا به کاربر راننده نمایش داده میشود تا کاربر راننده با آمادگی کامل این سفر را قبول کند. همچنین، بعد از قبول درخواست سفر توسط کاربر راننده، آموزشهای لازم برای همراهی بهتر با کاربر مسافر به او ارائه میشود.
اقدامات اسنپ برای کاربران راننده دارای معلولیت
کاربران راننده اسنپ نیز در نسخه اندروید اپلیکیشن اسنپ برای دسترسی بیشتر از امکانات زیر برخوردارند:
امکان ثبت ناشنوایی/کمشنوایی: با فعال کردن گزینه «ناشنوا/کمشنوا هستم» در حساب کاربری راننده، امکان برقراری تماس صوتی کاربر مسافر با او غیرفعال میشود. همچنین از طریق پیامک به مسافر اطلاع داده میشود که کاربر راننده امکان پاسخگویی به تماس صوتی را ندارد و باید از طریق پیام متنی با او ارتباط برقرار کرد. همچنین در صورتی که کاربر مسافری از نسخههای قدیمی اپلیکیشن استفاده کند و با کاربر راننده تماس تلفنی بگیرد، به تلفن گویا وصل شده و از ناشنوا یا کمشنوا بودن کاربر راننده مطلع میشود.
امکان ثبت معلولیت حرکتی: اگر کاربر راننده در صفحه مشخصات کاربری خود گزینه «معلولیت حرکتی دارم» را فعال کرده باشد، بعد از قبول شدن درخواست سفر، پلاک ماشین همراه با ویلچر در کارت سفر به کاربر مسافر نمایش داده میشود.
همچنین اسنپ از سالهای ابتدایی فعالیت خود، طرح معافیت از پرداخت کمیسیون را برای افراد دارای معلولیت کشور در نظر گرفته است. در این طرح، کاربران راننده دارای کارت معلولیت از سازمان بهزیستی کشور، که مدارک خود را به اسنپ ارائه دادهاند، از پرداخت کمیسیون معاف هستند.
اهمیت روز جهانی آگاهیبخشی درباره دسترسپذیری
روز جهانی آگاهیبخشی درباره دسترسپذیری هر سال در سومین پنجشنبه ماه مِی (امسال مصادف با ۲۵ اردیبهشت) برگزار میشود و هدف اصلی آن افزایش آگاهی و گفتوگو درباره موضوعات مربوط به دسترسپذیری در فناوریهای دیجیتال است. امروزه بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان با انواع مختلف معلولیت زندگی میکنند و این روز یک فرصت مهم است تا دولتها، شرکتها و توسعهدهندگان فناوری بر اهمیت طراحی و توسعه محصولاتی تأکید کنند که بهراحتی و بدون استثنا برای همه افراد قابل استفاده باشند. همچنین، این روز زمینهای برای گفتوگو درباره چالشها، موانع و راهکارهای نوآورانه در حوزه دسترسپذیری فراهم میآورد تا به سمت ایجاد فناوریهای جامع و منطبق بر نیازهای همگان حرکت کنیم.
علاوه بر دسترسپذیری اپلیکیشن، ضروری است تا با فرهنگسازی گسترده و آگاهیرسانی درباره دسترسپذیری همه کاربران راننده و مسافر از حق خود برای حضور در جامعه و استفاده از خدمات عمومی بهرهمند شوند. اسنپ میداند که برای دسترسپذیری کامل اپلیکیشن راه زیادی در پیش دارد؛ اما تلاش میکند که هر روز امکانات و ویژگیهای بیشتری را برای افراد دارای معلولیت به اپلیکیشن اضافه کند و در این راه همچنان به همراهی، همکاری و همفکری افراد دارای معلولیت و موسسههای فعال در این حوزه نیاز دارد.