عمل جراحی آبدومینوپلاستی (جراحی شکم) چیست؟
امروزه اکثر افراد به ظاهر بدن خود توجه بسیار ویژه ای دارند و همواره سعی می کنند تا تمامی معیار ها و شرایط زیبایی را در خود داشته باشند و برای دست یابی به این معیار ها حتی از روش های عمل جراحی نیز استفاده می کنند. آبدومینوپلاستی نیز یکی از روش های جراحی شکم می باشد که باعث زیبایی ظاهر شکم شخص می شود. در گفتگو با دکتر محمدصالحی، متخصص جراحی عمومی و زیبایی با ما همراه باشید تا جزئیات ابدومینوپلاستی را مورد بررسی قرار دهیم.
به گزارش بهداشت نیوز، آبدومینوپلاستی آبدومینوپلاستی (Abdominoplasty) نوعی عمل جراحی پلاستیک است که در طی آن، چربی و پوست اضافهای که کشسانی خود را از دست دادهاست جدا شده و شکم فرد سفتتر و خوشفرمتر میشود. این عمل جراحی بیشتر برروی بانوان باردار یا افراد دارای اضافه وزن انجام میشود که به موجب از دست دادن وزن زیاد، پوست اضافه آورده و حال خواهان از بین بردن این پوست اضافه هستند.
جراحی ابدومینوپلاستی با هدف از بین بردن چربی و پوست اضافی ناحیه تحتانی معده، زیر شکم، پایین پهلو ها و ناحیه کمر اندامی باریک تر و خوش فرم تر بوجودمی آورد. در طی این جراحی همچنین عضله اصلی شکم و همینطور عضلات ضعیف یا جدا شده ای که در طی دوران بارداری کشیده شده یا از شکل افتاده اند، به حالت اول باز می گردند.
دکتر محمدصالحی، متخصص جراحی عمومی و زیبایی، در این باره توضیح می دهد:
بطور خلاصه در ابدومینوپلاستی چه اقدامی صورت می گیرد؟
ابدومینوپلاستی یا Abdominoplasty شکم عبارت است از برداشتن پوست اضافه به همراه چربی های همراه آن، این عمل به طور کلاسیک قبلا در قسمت قدامی شکم و در پهلو انجام می شد و بیشتر برای خانم هایی که زایمان داشتن مناسب هست و پوست اضافی و افتادگی زیر ناف زیاد دارن و همچنین استریا و چین و چروکشون زیاد هست، که در این متد علاوه بر برداشتن پوست اضافی در ناحیه زیر ناف عضلات شکم که بر اثر زایمان باز شده و نیاز به تقویت دارند هم دوخته میشود و یک نافی جدید برای بیمار ایجاد میشه. این برش به صورت افقی هست و اغلب به صورت قایقی زده میشود، پس دنبال یک رد بخیه صاف افقی بعد از عمل نباشید.
مینی ابدومینوپلاستی برای کسانی که عضلات شکم آنها نیاز به تقویت ندارد و همچنین فقط یک قسمت زیر ناف اونا پوست افتاده ای دارد که با این روش مقدار کوچکی پوست اضافی زیر ناف بریده میشود و در این متد ناف قبلی برداشته نشده و سر جای خودش میماند.
سوپر ابدومینولاستی، این متد برای کسانی هستش که به دلیل پوست اضافی و افتادگی زیاد پوست باید یک برشی تی T شکل که به صورت افقی و عمودی هستش روی پوست زده میشود که پوست هم از عرض و هم ارتفاع برداشته میشود. اغلب افرادی که کاهش وزن شدید داشتند نیاز به این متد پیدا میکنند. امروزه به صورت همراه با لیپوساکشن و یا ابدومینو پلاستی ۳۶۰ درجه برای از بین بردن شل بودن شکم پهلو پشت و لیفت باسن و ران انجام میگیرد.
ابدومینوپلاستی مناسب چه افرادی است و چه کسانی نمی توانند این جراحی را انجام دهند؟
این عمل در درجه اول مناسب افرادی است که شلی پوست شکم داشته باشن و از طرف مقابل این افراد مناسب لیپوساکشن نیستند، لیپو ساکشن مناسب افرادی است که چربی بدون شل بودن در زیر پوست داشته باشند.
نکته قابل ذکر این است که ابدومینوپلاستی برای کسانی که قصد بارداری دارند توصیه نمیگردد، به دلیل اینکه در بارداری شکم بزرگ میشود، افرادی هستند که سن کم دارند اما میخواهند لاغری را انجام دهند، پس از کاهش وزن پوست شان شل میشود که نیاز به ابدومینوپلاستی دارند.
کاندید مناسب ابدومینوپلاستی افرادی هستند که کاهش وزنهای زیاد یا زایمان داشتند، که بعد از رژیم غذایی و ورزش و آوردن پایین بی ام ای به محدوده ی مناسب برای این جراحی اقدام میکنند.
چربی های اضافی با گرفتن رژیم غذایی مناسب، ورزش و یا عمل لیپوماتیک قابل برداشته شدن هستش ولی قطعا این پوست اضافی افتاده در ناحیه شکم یا پهلو یا حتی پشت هیچ وقت بدون جراحی قابل حذف شدن و برداشته شدن نیست.
به جز ابدومینوپلاستی از بین جراحی های موجود جهت لاغری (اسلیو معده.بای پس معده، باند کردن معده .، سوئیچ دوازدهه، بادکنک معده، لیپوساکشن) کدام رو توصیه می کنید؟
جراحیهایی که از کاهش اشتها و کاهش جذب مواد غذایی جلوگیری میکنند (مانند اسلیو و بای پس که بیشتر انجام میگیرد) : یکی از مضرات این عمل ها پایین آمدن کیفیت زندگی است زیرا این افراد علاقه به خوردن دارند اما به دلیل کاهش حجم معده نمیتوانند مصرف کنند و با خوردن زیاد درد در دل خود مشاهده می کنند.
بای پس یک دیگر عیب دارد که دسترسی به دئودنوم و پانکراس و مجاری صفراوی از بین میرود، مثلا اگر کسی خونریزی اثناعشر کند، قابلیت انجام اندوسکوپی ندارد. البته در اسلیو این مشکل وجود ندارد.
در اسلیو درصد بروز چاقی مجدد بسیار بالا تر از بقیه عمل هاست.
عمل لاغری که من توصیه میکنم بای پس روده است که، در ابتدا به این صورت مطرح شد که؛ از حدود ۴۵ سانتی متر بعد از دئودنوم آن را به کولون وصل می کردند و باقی مانده روده باریک بصورت یک آپاندیس بلند باقی میماند، عوارض زیادی از جمله کاهش ویتامین ب ۱۲ داشت که توسط دکتر فاضل اشکالات این عمل برطرف شد.
دکتر فاضل با در نظر گرفتن مزایای ایلئوم به دلیل جذب موادی که در سایر نقاط جذب نمی شود، این عمل را به این صورت تغییر دادند که بلافاصله بعد از دئودنوم، روده را قطع کردند و از حدود ۴۵ سانتی متری ایلئوسکال هم روده را قطع کردند و ان دو را بهم متصل کردند- یک تیکه از روده باقی مانده را به کیسه صفرا و کولون وصل میکنند که این عمل کاهش وزن خوبی دارد و مانع سنگ کیسه صفرا می شود.
دکتر قدوسی از شاگردان دکتر فاضل این عمل را دوباره تغییر دادند، به جای اناستوموز اند تو اند end to end بعد از دئودنوم، به صورت اند تو سایت، end to side انجام دادند و یک سر باز روده که از ابتدای ژژنوم شروع میشد را به کیسه صفرا متصل کردند، که این عمل را هم اکنون انجام می دهیم و بطور متوسط حدود ۳۰ کیلو در سال کاهش وزن دارد – کلسترول تری گلیسرید و قند و فشارخون را پایین میآورد و هروقت به وزن مطلوب برسند میتوان به وضعیت اولیه برگشت و هم چنین از سنگ کیسه صفرا هم جلوگیری می کند
در پایان از عوارض احتمالی بعد از ابدومینوپلاستی بگویید؟
سیاه شدن پوست- احساس بی حسی یا گزگز در نواحی پایین ناف- خطرات ناشی از بیهوشی عمومی- بروز تورم- نکروز چربی (مرگ سلول های چربی در یک ناحیه) – عدم تقارن-جای اسکار- خونریزی و هماتوم (تجمع خون) – عفونت- تجمع مایع- بروز لخته و آمبولی- ترمیم ناکافی و باز شدن زخم، عوارضی هستند که ممکن است بعد از انجام جراحی ابدومینوپلاستی در صورت رعایت نکردن مواردی در بسیاری از افراد به وجود بیایید معمولا می توان با انجام درست و به موقع سفارشات جراح معالج قبل و بعد از عمل و تحرک داشتن بعد از عمل جراحی عوارض این نوع جراحی را به حداقل رساند.