دولت سیزدهم ایران را از صادرکننده بنزین به واردکننده آن تبدیل کرد/ ۴ میلیارد دلار وارادات داشتیم
به انتشار از سایت معرفت نیوز
به گزارش خبرآنلاین، به همین دلیل طی سالهای گذشته شاهد آن بودیم که برای حل مشکل ناترازی مصرف بنزین در کشورمان اقدامات زیادی صورت گرفته که همه این اقدامها و سیاستها غیرقیمتی بوده است. به طوری که در سال ۱۴۰۰ مصرف بنزین به ۹۱ میلیون لیتر، سال ۱۴۰۱ به ۱۰۴ میلیون لیتر و سال ۱۴۰۲ نیز به ۱۱۱ میلیون لیتر رسید که روند افزایشی مصرف بنزین باعث شد سیاستهای غیرقیمتی با تمرکز بر مدیریت مصرف سوخت در دستور کار دولت خدمتگزار سیزدهم قرار گیرد.
روزنامه ایران نوشت: متوسط مصرف روزانه بنزین در سال 1403 تا امروز به 121 میلیون لیتر رسیده که رقم بالایی بوده، این در حالی است که در اواخر سال گذشته و اوایل سالجاری رکورد مصرف بنزین در کشورمان حدنصاب جدیدی را به ثبت رساند. به طوری که در ابتدای سال جاری جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به ثبت رکورد مصرف بنزین گفت: در روزهای عادی بهطور میانگین 114 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف میشود که این رقم با آغاز مسافرتهای نوروزی در روزهای 27 و 28 اسفندماه 1402 به 142 میلیون لیتر و در روز 29 اسفندماه 1402 نیز به 152 میلیون لیتر افزایش یافته که رکوردی بیسابقه است.
همچنین در زمان تعطیلات ایام نوروز 1403 (یکم تا سیزدهم فروردین) به طور میانگین روزانه 120.8 میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شده است که این حجم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (یکم تا سیزدهم فروردین 1402) با 113.9 میلیون لیتر، حدود 6.9 میلیون لیتر بیشتر شده یا معادل 6 درصد افزایش یافت.
ناترازی بنزین و واردات آن
گزارشهای وزارت نفت حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۲، بیش از ۵ میلیارد و ۴۷۸ میلیون لیتر فرآوردههای نفتی وارد کشور شده که ارزشی معادل ۴ میلیارد دلار داشته است. همچنین هزینههای وارداتی که به ۲۲۵ هزار میلیارد تومان میرسند، تقریباً برابر با ۱۰ ماه یارانه نقدی پرداختی به ۸۵ میلیون ایرانی است. به طوری که گفته میشود ناترازی موجود در تولید و مصرف بنزین کشورمان سبب شده در سال گذشته 3 میلیارد دلار ارزبری در واردات بنزین صورت گیرد.
با این حال به نظر میرسد کشورمان طی سالهای اخیر نیز نتواند تغییر محسوسی در میزان تولید بنزین به وجود بیاورد به طوری که گفته میشود هماکنون تحت هیچ شرایطی نمیتوان از شرکتها و پالایشگاههای کشورمان انتظار افزایش تولید بنزین داشت. هر چند که نمیتوان منکر این مسأله شد که وزارت نفت برای این مهم پروژههایی را برای افزایش کیفی محصولات پالایشگاهها در دستور کار قرار داده که بسیاری از آنها به ورطه اجرا نیز رسیده است. با این حال پرواضح است دلایل ناترازی بنزین را میتوان در 3 دسته تشریح کرد به طوری که این مسأله ابتدا به عدم ساخت پالایشگاههای جدید در کشورمان برمیگردد، سپس قیمت اندک بنزین در ایران نسبت به کشورهای همسایه و در پایان میتوان به عدم استانداردسازی و مدیریت مصرف بنزین اشاره کرد.
23302
محتوای منتشر شده به صورت خودکار از رسانه ی معتبر خبرگزاری خبر آنلاین جمع اوری شده است و معرفت نیوز در قبال محتوای منتشر شده هیچ مسئولیتی ندارد