ترجمه اختصاصی/ آیا زردچوبه به پیشگیری از دیابت کمک میکند؟
زردچوبه کاربردهای درمانی زیادی دارد اما به دلیل نقش مهم آن در کاهش خطر دیابت،بهعنوان یکی از ارزشمندترین ادویه ها شناخته میشود و در بین افراد محبوبیت زیادی دارد.
به گزارش سرویس خبری بهداشتنیوز تحقیقات انجام شده نشان میدهد که کورکومین – ترکیب فعال اصلی آن – علاوه بر بهبود سلامت متابولیک،اثرات ضد دیابتی دارد و به کاهش مقاومت بدن به انسولین کمک می کند.همچنین از سوی دیگر با التهاب،استرس اکسیداتیو و سایر عواملی که سلامتی افراد در معرض خطر دیابت را به خطر می اندازند مبارزه میکند.
زردچوبه، ادویه ای با پتانسیل برای پیشگیری از دیابت
زردچوبه به عنوان "ادویه طلایی" یا "زعفران هندی" نیز شناخته می شود.این ماده در طب آیورودا رایج است،زیرا از زمانهای قدیم در توسعه داروهای کاهش بیماریها،پیشگیری از بیماریهای مزمن و افزایش سطح انرژی نقش اساسی داشته است.زرد چوبه از مواد فعال زیستی مانند پروتئین،پلی ساکاریدها،اسیدهای چرب،سسکوی ترپنها،ویتامینهای ب کمپلکس،کربوهیدراتها و فیبر تشکیل شده است.همچنین این ماده دارای مواد معدنی مانند کلسیم،آهن،فسفر،پتاسیم و سدیم است.به دلیل وجود این ترکیبات،زردچوبه به عنوان یکی از بهترین مکمل ها شناخته شده است.از نظر دیابت، مطالعات متعددی وجود دارد که اثربخشی آن را ارزیابی می کند.تحقیقات منتشر شده شواهد قابل اطمینانی را برای اثر ضد دیابتی کورکوم ارائه کرده است.داده های گزارش شده نشان می دهد که این پلی فنل دارای پتانسیل درمانی برای پیشگیری از دیابت و کاهش عوارض آن است.مکانیسم اثر آن مدولاسیون چندین مولکول سیگنال دهنده مرتبط با التهاب است.
زردچوبه، سندرم متابولیک و پیشگیری از دیابت
مزایای زردچوبه در پیشگیری از دیابت عمدتاً به دلیل توانایی آن در مقابله با سندرم متابولیک است.این مشکل مجموعه ای از فرآیندهای شیمیایی تغییر یافته از جمله مقاومت به انسولین،میزان بالای گلوکز،اختلالات چربی و چاقی را در کنار هم قرار می دهد.تحقیقات انجام شده نشان داد که کورکومین دارای اثرات ضد هیپرگلیسمی و حساسیت به انسولین است و مقاومت به انسولین و عوارض مرتبط را کاهش میدهد.وقتی مقاومت به انسولین وجود دارد،سلولهای ماهیچهای و کبد نمیتوانند گلوکز خون را به اندازه کافی برای استفاده به عنوان منبع انرژی جذب کنند.در نتیجه،گلوکز افزایش می یابد،عملکرد پانکراس مختل می شود و دیابت نوع ۲ ظاهر می شود.مطالعات انجام شده نشان داد که زردچوبه پتانسیل کنترل عوامل خطر مرتبط با سندرم متابولیک را دارد.این شامل میزان گلوکز خون،کلسترول،تری گلیسیرید و شاخص توده بدنی است.نتایج همین مطالعات نشان میدهد که کورکومین یک ضد دیابت و ضد التهاب طبیعی است.بهطور دقیقتر،محققان دریافتند که گلوکز خون ناشتا باعث میشود که هموگلوبین گلیکوزیله،شاخص توده بدن،کلسترول و تری گلیسیرید را در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش میدهد.
زردچوبه از عوارض مرتبط با دیابت جلوگیری می کند
زردچوبه علاوه بر کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، برای بیمارانی که قبلاً از این بیماری رنج می برند نیز مفید است.این ماده با توجه به خواصی که دارد،میتواند خطر عوارض مرتبط مانند بیماری کبد چرب غیرالکلی،نوروپاتی دیابتی و نفروپاتی را به حداقل برساند.تحقیقات منتشر شده نشان داد که عصاره کورکومین دارای پتانسیل درمانی در برابر بیماری کبد چرب غیر الکلی است.با این حال،جایگزین قطعی برای درمان پزشکی یا تغییرات سبک زندگی نیست.محققان معتقدند که کورکومین اثر هیپوگلیسمی انسولین را بهبود می بخشد و به نوبه خود،یک اثر محافظتی در برابر شروع نوروپاتی دیابتی ایجاد می کند.همچنین آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات نشان میدهد که کورکومین برای مبارزه با نفروپاتی دیابتی نیز مفید است.اگرچه هنوز مطالعات انسانی برای اثبات این موضوع وجود ندارد،اما اعتقاد بر این است که کورکومین دارای پتانسیل در برابر اختلال نعوظ است که به دلیل دیابت رخ می دهد.
فراهمی زیستی کورکومین: یک اشکال
علیرغم طیف گسترده ای از مطالعات که کورکومین را با اثرات مثبت در بیماران مبتلا به دیابت مرتبط می کند،اما یک اشکال عمده وجود دارد و آن هم فراهمی زیستی این ماده است.فراهمی زیستی زمانی ایجاد میشود که یک ماده بهصورت تزریق وریدی تجویز شود.با تزریق آن،ماده مورد نیاز وارد جریان خون شده تا به کل بدن برسد و بتواند اثر خود را اعمال کند.برای زردچوبه هم همین است و مصرف خوراکی آن باعث میشود که دسترسی زیستی کمی به کورکومین وجود داشته باشد.همچنین کورکومین جذب روده ای ضعیفی دارد و به سرعت تجزیه و از بین می رود و در نتیجه،اعمال اثرات مفید آن دشوار است اما مطالعات منتشر شده نشان میدهد که مصرف همزمان کورکومین با پیپرین – ترکیب فعال فلفل سیاه – فراهمی زیستی آن را تا ۲۰۰۰٪ افزایش میدهد.
عوارض جانبی احتمالی زردچوبه
مصرف مکمل های زردچوبه و کورکومین برای اکثر بزرگسالان سالم،بیخطر در نظر گرفته می شود.سازمان غذا و دارو استفاده از آن را به دلیل کارایی مناسب تایید کرده است.دوزهای پیشنهادی از ۴۰۰۰ تا ۸۰۰۰ میلی گرم در روز متغیر است اما با این حال،مصرف بیش از حد آن میتواند باعث تهوع،ناراحتیهای گوارشی،اسهال،مدفوع زرد رنگ و سردرد شود.افرادی که بیماریهایی مانند ریفلاکس معده و سنگ کیسه صفرا دارند،افرادی که داروهای ضد افسردگی یا قلبی-عروقی مصرف میکنند یا قرار است جراحی شوند،نباید از زرد چوبه استفاده کنند.همچنین زنان باردار و شیرده هم برای مصرف زردچوبه باید با پزشک مشورت کنند.
آیا زردچوبه مکمل خوبی برای دیابت است؟
گنجاندن زردچوبه در رژیم غذایی منظم می تواند به پیشگیری از دیابت و عوارض آن کمک کند.با وجود این، باید در نظر گرفت که مصرف خوراکی آن به معنای فراهمی زیستی کم کورکومین است. بنابراین، باید همزمان با پیپرین، چه به صورت طبیعی و چه به صورت مکمل مصرف شود.در هر صورت، باید توجه داشت که زردچوبه جایگزین داروها یا درمانهای پیشگیری و درمان دیابت نمیشود.بنابراین حفظ یک سبک زندگی سالم و پیروی از توصیه های پزشک ضروری است.
منبع: step to health
تاریخ: ۲۷ ژانویه ۲۰۲۳