آنچه در رزمایش اقتدار 1401 گذشت/ از شلیک موشک فتح 360 برای اولین بار تا عملیات شبانه بالگردها
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، یکشنبه 13 شهریورماه بود که سرلشکر موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران از برگزاری رزمایش نیروی زمینی ارتش در آینده نزدیک خبر داد.
دو روز پس از این، امیر سرتیپ دوم کریم چشک، سخنگوی رزمایش اقتدار 1401 نیروی زمینی ارتش از برگزاری این رزمایش از 16 شهریورماه خبر داد و گفت: این رزمایش با حضور یگانهای پیاده، زرهی، توپخانه، هوانیروز، پهپاد، مهندسی، هوابرد، جنگ الکترونیک و با پشتیبانی ترابری هواپیماهای نیروی هوایی ارتش به مدت دو روز در منطقه عمومی نصرآباد اصفهان برگزار میشود.
به گفته سخنگوی رزمایش اقتدار 1401 نزاجا، «این رزمایش با هدف ارزیابی و ارتقای میزان آمادگی رزمی یگانهای نیروی زمینی ارتش در مقابله با تهدیدات نوین در منطقه عمومی نصرآباد اصفهان اجرا می شود.»
* استقرار واحدهای عملیاتی نزاجا در منطقه عمومی رزمایش اقتدار 1401
یک روز بعد یعنی 16 شهریور، واحدها و یگانهای عملیاتی رزمایش اقتدار 1401 نیروی زمینی ارتش در کمترین زمان ممکن وارد منطقه عمومی نصرآباد اصفهان شده و پس از گسترش در این منطقه در مواضع طرحریزی شده مستقر و برای اجرای رزمایش تمرین کردند.
همچنین، واحدهای پیاده، زرهی، توپخانه، ایستگاههای سیار پهپاد و جنگ الکترونیک نیروی زمینی در منطقه عمومی نصرآباد اصفهان جهت اجرای رزمایش ۲ روزه مستقر شده و موضع عملیاتی گرفتند.
ویژگی بارز نیروی زمینی ارتش که در سالهای اخیر به شکل بومی بهدست آمده و توانسته نقش موثری در ارتقای قدرت تحرک این نیرو ایفا کند، افزایش قدرت تحرک نزاجاست.
در این رزمایش نیز تمامی تجهیزات و ادوات زرهی، نفربرها، توپها و تجهیزات مهندسی از هشت استان کشور با استفاده ازکشندههای سنگین و فوق سنگین بومی کمتر از 48 ساعت وارد منطقه رزمایش شدند.
* هلیبرن شبانه تکاوران نوهد توسط بالگردهای هوانیروز ارتش
هوانیروز ارتش در سالهای اخیر توانسته به شکل بومی به فناوری دید در شب دست پیداکند و از این طریق ماموریتهای موردنیاز را به خوبی انجام بدهد. این اقدام در حالی صورت گرفت که پیش از این بالگردهای هوانیروز ارتش تنها از طلوع تا غروب آفتاب پرواز میکردند.
بالگردهای هوانیروز در این رزمایش نیز توانستند همچون چند رزمایش قبلی با استفاده از سامانههای دید در شب قدرت خود را نشان داده و عملیات هلیبرن شبانه با حضور تیمهای واکنش سریع ویژه تیپ ۶۵ نوهد انجام بدهد.
ویژگی بارز این بخش از رزمایش، اجرای این عملیات برای نخستین بار در حجم گسترده و با هماهنگی تیمهای واکنش سریع ویژه و بالگردهای هوانیروز است.
* عملیات متحرک شبانه با حضور گسترده بالگردهای هوانیروز
بالگردهای هوانیروز ارتش مجهز به سامانههای دید در شب در این مرحله نیز کارآمدی خود را نشان دادند و توانستند برای نخستینبار مأموریت گسترده آفندی در شب را با حمله پیش دستانه اجرا کنند.
پرواز گسترده و هماهنگ بالگردها، تیراندازی شبانه، اجرای عملیات متحرک هوایی تیمهای واکنش سریع ویژه ۶۵ نوهد در کمترین زمان ممکن، پشتیبانی از نیروهای مانوری، تبادل اطلاعات، آزمایش و ارزیابی موشک شفق هوا به زمینِ بهینه شده با افزایش برد 3 برابری در مقایسه با موشکهای نسل قبل و بهرهگیری گسترده از سامانههای دید در شب از جمله اقدامات این مرحله از رزمایش بود.
همچنین تکاوران تیپ 65 نوهد بلافاصله پس از هلیبرن با یورش به سمت اهداف مورد نظر، عملیات تاخت شبانه را برابر طرحریزیهای عملیاتی با موفقیّت به پایان رساندند.
نیروهای واکنش سریع نیروی زمینی ارتش پس از اجرای مأموریت عملیات ویژه شبانه بلافاصله توسط چندین فروند بالگرد هجومی ۲۱۴ از منطقه هدف به مواضع خودی منتقل شدند.
* سرلشکر باقری: اقدامات هوانیروز توانمندی بالایی به ناوگان بالگردی ارتش اضافه کرد
سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح هم که از رزمایش بازدید کرده بود در صفحه شخصی خود در روبیکا بر نتیجه بخش بودن تلاشهای چند ساله هوانیروز برای تجهیز بالگردها تاکید کرد.
سردار باقری در این باره نوشت: « چهارشنبه شب به تاریخ شانزدهم شهریور در منطقه نصرآباد در شرق اصفهان اتفاق بزرگی را شاهد بودم. تلاش چند ساله هوانیروز نیروی زمینی ارتش برای تجهیز و آمادهسازی بالگردها برای پرواز و عملیات در شب و آموزش و تمرین و آماده نمودن خلبانها برای این مأموریت مهم به صحنه عمل آمد و در تاریکی شب، بالگردها عملیاتهای مهم هلیبرن (پیادهسازی نیروها) و شلیک به اهداف، با دقت بالا را با رعایت غافلگیری دشمن با موفقیت به انجام رساندند.
این اتفاق توانمندی بالایی را به ناوگان عظیم بالگردی نیروی زمینی ارتش و کشور عزیزمان اضافه کرد.
جالب است که تمامی تجهیزات دید در شب و سلاحهای گوناگون موشکی و تیرباری در ایران عزیز ما ساخته شده است.
به اتکا و توکل به خداوند مجری امر الهی «وَ اَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّة» هستیم.»
* آزمایش موفق نسل جدید موشک شفق هوانیروز ارتش
بالگردهای هوانیروز ارتش در خلال اجرای عملیات شبانه آفندی توانستند با استفاده از نسل جدید موشک FIRE&FORGET شفق اهداف خود را مورد اصابت قرارداده و منهدم کنند.
اتخاذ تدابیر امنیتی برای حفاظت از بالگردها یکی از اصول مهمی نبردها به شمار می رود. در این راستا، بالگردهای هوانیروز ارتش مجهز به سامانههای خود حفاظتی توانستند با فلرریزی موشکهای حرارتی دوش پرتاب را منحرف کنند.
* عملیات هوابرد، موشکی و زرهی با پشتیبانی بالگردهای هوانیروز ارتش
در ادامه مراحل رزمایش، پهپادهای مهاجر 6 نیروی زمینی ارتش وارد میدان شده و عملیات شناسایی و رصد منطقه عملیات را انجام دادند. البته در این رزمایش علاوه بر مهاجر 6، پهپادهای ابابیل 4، امید و چمروش نیز عملیاتهای خود را اجرایی کردند.
همچنین، واحدهای موشکی و توپخانه نیروی زمینی ارتش با پرتاب موشکهای بهینه شده و ارتقا یافته و گلولههای هوشمند علیه اهداف تعیین شده اقدام کردند.
عملیات جنگال، فرود چتربازان در منطقه و بارریزی هوایی و پشتیبانی آتش بالگردی از ستونهای زرهی از دیگر برنامههای اجرایی رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ نیروی زمینی ارتش بود.
* شلیک موشک فتح ۳۶۰ برای اولینبار
در مرحله دوم رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ نیروی زمینی ارتش واحدهای موشکی این نیرو موشکهای زمین به زمین فتح ۳۶۰ و فجر ۵ را شلیک کردند.
موشک فتح ۳۶۰ با سرعت ۳ ماخ علیه اهداف استراتژیک استفاده می شود و ضمن ارتباط با ماهواره ها در مسیریابی سریع در لحظه فرود بر روی هدف حدودا ۴ ماخ و نزدیک به ۵ هزار کیلومتر سرعت دارد.
این موشک با قدرت تخریب فوقالعاده و دقت بسیار بالا از لانچر ۶ فروندی پرتاب می شود و پس از شلیک یک هدف مشترک را ردیابی و منهدم میکند.
نخستین شلیک موشک فتح ۳۶۰ در حالی صورت گرفت که این موشک پیش از این برای اولینبار در رژه 29 فروردین ارتش به نمایش درآمده بود.
* تجهیز نفربرهای نزاجا به پرتابگرهای دوقلوی دهلاویه
نیروی زمینی ارتش به نفربرهای BMP-2 و BMP-1 مجهز است و این نفربرها تا پیش از برای حفاظت از خود در هنگام اجرای ماموریتها از تیربار و یک توپ استفاده میکردند. اما در این رزمایش برای نخستینبار نفربرهای نیروی زمینی ارتش به پرتابگرهای دوقلوی موشکهای ضد زره دهلاویه مجهز شدند.
* پایان رزمایش اقتدار ١۴٠١ نیروی زمینی ارتش
امیر سرتیپ دوم کریم چشک، سخنگوی رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ نیروی زمینی ارتش در خصوص جابهجایی و گسیل ادوات و تجهیزات به منطقه رزمایش گفت: جابهجایی تمامی تجهیزات به مسافتی بالغ بر 700 کیلومتر و با خودروهای سنگین و فوق سنگین ساخت دانشمندان و صنایع داخلی کشور و نیروی زمینی ارتش در کمترین زمان ممکن انجام شد.
وی ادامه داد: عملیات متحرک هوایی با بالگردهای هوانیروز و نیروی واکنش سریع تیپ 65 انجام شد. این عملیات یکی از عملیاتهای پیچیده در طرحریزی و اجرا بود که یکی از دستاوردهای مهم این رزمایش محسوب میشود.
سخنگوی رزمایش اقتدار 1401 نیروی زمینی ارتش، آزمایش موفق تمامی سامانههای دید در شب نصب شده در بالگردها در شرایط منطبق با صحنه واقعی نبرد را محصول تلاش هوانیروز و شرکتهای دانشبنیان دانست.
امیر سرتیپ دوم چشک، یکی دیگر از دستاوردهای رزمایش را عملیات موفق یگان پهپادی عنوان کرد که با استفاده از پهپادهای رزمی و انهدامی توانستند اهداف مورد نظر را نقطهزنی کرده و مراحل بعدی عملیات را پشتیبانی کنند.
سخنگوی رزمایش اقتدار 1401 نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه موشکهای بردبلند فتح 360 و فجر 5 برای اولین بار در این رزمایش مورد استفاده قرار گرفته است، تصریح کرد: موشک فتح 360؛ موشکی است که علیه اهداف استراتژیک به کار میرود و با سرعت قابل ملاحظه 4 ماخ، منجر به اصابت بسیار سریع آن به اهداف تعیین شده در منطقه رزمایش شد.
وی تأکید کرد: سیستم هدایت این موشک به گونهای است که در هر ثانیه با ماهوارههای متعددی ارتباط برقرار کرده و بلافاصله مسیر خود را اصلاح میکند. همچنین این موشک با لانچر 6 پرتابه شلیک شده و موشکی است؛ برد بلند، دقیقزن و راهبردی که در این رزمایش دو موشک روانه شده دقیقاً در یک منطقه فرود آمدند.
امیر سرتیپ دوم چشک به حضور یگانهای زرهی و مکانیزه در رزمایش نیروی زمینی ارتش اشاره کرد و گفت: تیپهای 116 زرهی قزوین، 181 زرهی کرمانشاه، 316 زرهی همدان و یگانهای توپخانه عملیات مشترکی را به نحو شایسته اجرا کردند که در نوع خود بینظیر بود.
وی یکی دیگر از عملیاتهای مشترک این رزمایش را، اجرای عملیات هوابرد خواند و بیان کرد: عملیات مشترک هوابرد که از استان فارس با هواپیماهای C130 به منطقه رزمایش گسیل داده شدهاند، با فرود چتربازان و بارریزی تجهیزات و تسلیحات انجام شد و بلافاصله با استفاده از نفربرهای زرهی عملیات الحاق را که از سختترین عملیاتها است، انجام دادند.
سخنگوی رزمایش به جمعبندی نهایی اجرای این رزمایش اشاره کرد و گفت: این رزمایش دو روزه که با تاکتیکها و تکنیکهای بسیار مهمی انجام شد، رکوردهای بارزی از قبیل دقّت و سرعت عملیات ترکیبی متحرک هوایی شبانه با نیروهای واکنش سریع ویژه، عملیات مشترک هوابرد با یگانهای زرهی و همچنین نقطهزنی موشکهای فتح و فجر ثبت شد.
امیر سرتیپ دوم چشک با اشاره به اینکه این رزمایش با حضور فرماندهان عالیرتبه و ناظران ستاد کل نیروهای مسلح و ارتش اجرا شد، افزود: با وجود استفاده از مهمات واقعی و صحنهآراییهای جنگی و مدرن بدون هیچ حادثهای تمامی عملیاتها با موفقیّت به پایان رسید.
سخنگوی رزمایش اقتدار 1401 نیروی زمینی ارتش در پایان انتقال تجربیات به فرماندهان و نیروهای جوان را یادآوری و خاطر نشان کرد: طرحهای از پیش تعیین شده برای آمادگی هرچه بیشتر در مقابله با تهدیدات، با حضور فرماندهان مجرب و انتقال دانش و تجربه به افسران و درجهداران جوان تمرین شد.
* رزمایش اقتدار 1401 نیروی زمینی ارتش از نگاه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح
سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در صفحه شخصی خود در روبیکا نوشت: صبح پنجشنبه هفدهم شهریور ادامه رزمایش نیروی زمینی ارتش در شرق اصفهان را شاهد بودم.
به گفته او، «طبق سناریو، دشمن فرضی قصد تهاجم به مرزهای زمینی کشور عزیزمان را داشت و نیروی زمینی ارتش با تسلط اطلاعاتی و آمادگی عملیاتی پیشدستی کرد و دشمن را منهدم نمود.»
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: عملیاتهای تهاجم پهپادی، موشکی، آتش تهیه سنگین، آتش و مانور زرهی و پیاده کردن نفر و بار با چتر از هواپیما در جناح منطقه نبرد بخشهای گوناگون این رزمایش بود.
به گفته سرلشکر باقری، ایمان، اعتقاد، آمادگی جسمانی، آموزش بالا و مهارت نفرات در کنار آمادگی تجهیزات و فرماندهی خوب فرماندهان نیرو در تمام سطوح، رزمایش موفقی را رقم زد. انشاءالله که مورد قبول و رضایت خداوند متعال، امام زمان(عج) و فرمانده معظم کل قوا خواهد بود.
* فرمانده کل ارتش: نیروی زمینی ارتش تهدیدات پیشرو را ناکام کرده است
امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه نیروهای مسلح همواره باید متناسب با تهدیدات روز، آموزشها، تجهیزات و تسلیحات خود را ارتقاء دهند، اظهار داشت: نیروهای جوان و آموزش دیده نیروی زمینی امروز با تلفیق تجهیزات نوین و نوآورانه، در جهت ناکام سازی تهدیدات پیش رو گامهای مهمی برداشتهاند.
فرمانده کل ارتش با اشاره به ارتقای قابل ملاحظه و آمادگی مطلوب واحدهای رزمی نیروی زمینی گفت: بحمدالله امروز نیروی زمینی محوری و نیروهای پدافند، هوایی و دریایی ارتش آمادگی انجام هر گونه ماموریت در جهت حفظ استقلال، تمامیت ارضی و پاسداری از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را دارند که این مهم با هماهنگی، هم افزایی و روحیه بالای نیروهای ولایتمدار، ارزشی و منسجم ارتش جمهوری اسلامی به دست آمده است.
* فرمانده نیروی زمینی ارتش: باید برای جنگهای شبکهمحور آماده شویم
امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش در جریان رزمایش اقتدار ۱۴۰۱ نزاجا که در منطقه عمومی نصرآباد استان اصفهان در حال برگزاری است، اظهارداشت: نیروی زمینی مأموریتهای دشواری در جهت حفظ استقلال، تمامیت ارضی و اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بر عهده دارد.
وی ادامه داد: برابر اوامر فرماندهی معظم کل قوا (مدظلهالعالی) در سالهای اخیر، تغییرات ساختاری را در سازمان رزم نیروی زمینی جهت ارتقای توان دفاعی ایجاد کردهایم.
امیر سرتیپ حیدری با تأکید بر کیفیت بالای یگانهای نیروی زمینی ارتش در حوزههای مختلف از جمله بخشهای توپخانه و پهپاد، افزود: در این رزمایش، هوشمندی و نقطهزنی تسلیحات توپخانه، پهپاد و زرهی نزاجا به نحو مطلوبی به نمایش درآمد.
وی با اشاره به توان بالای لجستیکی نیروی زمینی گفت: توجّه به جابهجایی و انتقال سریع نیروها از ۸ استان کشور به منطقه عمومی رزمایش از جمله مؤلفههای ارزیابی و سنجش کیفی این رزمایش محسوب میشود که به نحو مطلوب در زمانی کمتر از استانداردهای موحود اجرا شد.
فرمانده نیروی زمینی ارتش تصریح کرد: نیروی زمینی ارتش با آزمایشهای موفق پهپادها در رزمایشهای مختلف، توان عملیاتی و راهبردی پهپادهای خود را افزایش داده است.
وی ادامه داد: بحمدالله با استفاده از هوش و تخصص نیروهای ولایی ارتش در زمینه تعمیرات اساسی و بهینهسازی تجهیزات زرهی، توپخانه و دیگر تجهیزات توانستهایم به موفقیّتهای قابل توجهی در عرصه تقویت توان بالگردی و پهپادی دست یابیم.
امیر سرتیپ حیدری با بیان اینکه در دنیای امروز توجّه ویژهای به ارتقای تجهیزات در عرصه منازعات و نبردها میشود، خاطرنشان کرد: برای پاسخگویی به تهدیدات و نبردهای آتی باید ۴ ویژگی دقیقزن بودن، هوشمندی، دور زن بودن و شبکهای محور شدن تجهیزات را مدنظر قرار داد.
وی با اشاره به عملیات بینظیر هوابرد نیروی زمینی ارتش در این رزمایش بیان داشت: در این رزمایش نتایج و رکوردهای بسیار بینظیری را از یگانهای مختلف نزاجا شاهد بودهایم؛ به گونهای که یگان هوابرد نزاجا با سرعت قابل توجّهی عملیات الحاق نیروها را انجام دادند.
فرمانده نیروی زمینی ارتش در پایان خاطرنشان کرد: تفاوت عمده این رزمایش با سایر رزمایشها، در ثبت رکورد در زمینه های مختلف تحرک، نقطه زنی، دورزنی، عملیات هلیبرن شبانه، هوابرد و بارریزی است که این مهم بیانگر آموزش صحیح و تخصصی کارکنان و بهره گیری از تجهیزات بهینه شده مطابق با تهدیدات نوین است.
پایان پیام/ ت 18