نگاهداری: تبیین درست مصوبات و اقدامات مجلس، درصد مشارکت مردم را افزایش می دهد
نگاهداری: تبیین درست مصوبات و اقدامات مجلس، درصد مشارکت مردم را افزایش می دهد
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه تبیین درست مصوبات و اقدامات مجلس، درصد مشارکت مردم را افزایش میدهد، گفت: مجلس یازدهم اولین مجلس پس از انقلاب است که در ابتدای فعالیت، برنامهای چهار ساله تدوین کرد که این برنامه به تصویب کمیسیونهای مربوطه رسید.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، بابک نگاهداری در همایش «زنان، منافع ملی، مجلس کارآمد»، در تبیین عملکرد مجلس یازدهم، اظهار کرد: مجلس یازدهم در حالی آغاز به کار کرد که کشور رشد اقتصادی نزدیک به صفر و یک دهه رکود مسکن را تجربه میکرد و از سوی دیگر فضای رسانهای شیطنتآمیزی درباره عملکرد مجلس ایجاد شده بود، با این حال رهبر انقلاب بر انقلابی بودن این مجلس تأکید کردند که به نظر من بهدلیل جهتگیریها و رویکردهای انقلابی این دوره از مجلس بوده است.
وی به مرور کلی از عملکرد نمایندگان در این دوره از مجلس شورای اسلامی پرداخت و گفت: تمرکز نمایندگان این دوره بر مبارزه با فقر و حمایت از اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر بود و در همین راستا ۹ قانون برای تأمین عدالت و مبارزه با تبعیض تصویب کردند. هشت قانون نیز برای تحقق شفافیت و مبارزه و هفت قانون برای مبارزه با ناکارآمدی و ارتقای قابلیت اداره کشور نیز در این مجلس به تصویب رسید.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، ادامهداد: میتوان گفت که مجلس یازدهم مجلس مبارزه در راستای آرمانهای انقلاب بوده است و کل عملکرد این دوره از مجلس را میتوان در حوزه مبارزه با فقر، فساد، تبعیض و ناکارآمدی تبیین کرد.
ضرورت تبیین دستاوردهای مجلس یازدهم برای مردم
وی در ادامه با اشاره به دلایل اقشاری از مردم که تمایل کمتری برای مشارکت در انتخابات دارند، گفت: وقتی از مردم درباره مهمترین مسأله کشور سؤال میشود، نزدیک به ۷۰ درصد آنان، وضعیت نامناسب اقتصادی را مطرح کرده و چند درصد از مردم نیز به وجود فساد و اختلاس در جامعه اشاره میکنند.
نگاهداری بیان کرد: در نظرسنجیهای رسمی، از افرادی که گفتهاند در انتخابات شرکت نمیکنند، دلیل عدم شرکت را پرسیدهاند که سه دغدغه را مطرح کردهاند؛ اول اینکه این افراد احساس میکنند مشارکت آنان، تأثیری در سرنوشت مردم ندارد. این مسأله در انتخابات مجلس بیشتر از انتخابات ریاستجمهوری برای مردم احساس و ادراک میشود که این ذهنیت باید اصلاح شود.
وی با تأکید بر اینکه مردم باید بدانند مشارکتشان در انتخابات بسیار اثرگذار است، افزود: دومین گزارهای که برخی از مردم برای عدم شرکت در انتخابات مطرح میکنند، شرایط نامناسب اقتصادی است و سومین گزاره مربوط به ادراک فساد اداری و اقتصادی بالایی است که در جامعه ما احساس میشود.
اثر اطلاعرسانی درباره برخورد با مفسدان بر روحیه مردم
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به اینکه طبق مطالعات اطلاعرسانی رخداد فساد، تأثیری در کاهش آن ندارد، گفت: آنچه اهمیت دارد، اطلاعرسانی درباره برخورد با مفسدان و فساد رخ داده است که میتواند ذهنیت مردم را نسبت به فساد بهبود دهد.
وی با بیان اینکه ریلگذاری کشور توسط مجلس انجاممیشود و دولت مجری این ریلگذاری است، افزود: مجلس اگر با مشارکت حداکثری مردم شکل گیرد، میتواند با قدرت به ریلگذاری اصلی کشور بپردازد و بر اجرای این ریلگذاری، با دقت نظارت کند.
نگاهداری با بیان اینکه تبیین درست مصوبات و اقدامات مجلس، درصد مشارکت مردم را افزایش میدهد، افزود: مجلس یازدهم اولین مجلس پس از انقلاب است که در ابتدای فعالیت، برنامهای چهار ساله تدوین کرد که این برنامه به تصویب کمیسیونهای مربوطه رسید که طبق گزارش ریاست مجلس، بیش از ۸۰ درصد این برنامه محقق شده است.
وی ادامه داد: در این برنامهها، نظام مسائل مردم شناسایی و مبنا قرار داده شده و تمرکز ویژه بر معیشت مردم بوده است. یکی از مصوبات مهم مجلس در این زمینه، تصویب کالابرگ برای کالاها با قیمت شهریور ۱۴۰۰ بوده است؛ به این صورت که یارانهای که قرار بود به ارز ترجیحی اختصاص یابد، مستقیماً و روی کالاها به مردم پرداخت شد.
قوانین مهم مجلس برای جهش تولید
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، گفت: مجلس یازدهم همچنین سه قانون مهم برای جهش تولید به تصویب رساند که یکی از این قوانین در خصوص مالیات بر خانههای خالی بود تا با اهرم مالیات، این خانهها به بازار عرضه شود و در اختیار مردم قرار گیرد.
وی به مصوبه مجلس در خصوص کنترل اجارهبهای مسکن به عنوان دومین مصوبه میانمدت برای کنترل بازار مسکن اشاره کرد و گفت: مجلس یازدهم با این مصوبه تلاش کرد تا افزایش افسارگسیخته اجاره مسکن را کنترل کند.
نگاهداری گفت: حتی در قانون جهش مسکن مطرح شده که شرایط حمایتی باید بهگونهای طراحی شود که متناسب با سطح درآمد و طبقه خانوارها باشد که همه اقشار بتوانند از آن استفاده کنند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به تصویب قوانینی برای مکلف کردن نظام بانکی برای تأمین مالی جهش مسکن، گفت: با این مصوبات، امکان مشارکت و سرمایهگذاری بخش خصوصی فراهم شده است. همچنین مجلس دولت را مکلف کرده تا فعالانه با سرمایهگذاران همکاری کنند و ضریب خطر سرمایهگذاریها را در این زمینه کاهش دهند.
نگاهداری با بیان اینکه سومین دغدغه مردم براساس نظرسنجیها، مشکلات در زمینه مسائل درمانی بود، گفت: مجلس یازدهم مصوب کرد که بیمه سه دهک پایین جامعه رایگان شود و دولت نیز با این مصوبه همراهی کرده است.
حمایت مجلس از بیماران صعبالعلاج
وی با اشاره به اینکه افکار عمومی نسبت به حمایت از بیماران صعبالعلاج حساس است، ادامه داد: دیگر مصوبه مجلس در این زمینه، ایجاد صندوق برای بیماران صعبالعلاج بود تا منابعی که برای این دسته از بیماران اختصاص داده شده، در یک محل جمع شده و از هدررفت آن جلوگیری شود.
نگاهداری به پوشش ۹۰ درصدی بیمه در خصوص درمان ناباروری اشاره کرد و گفت: طبق تصویب مجلس یازدهم، مقرر شده که یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده به حوزه بهداشت و سلامت اختصاص یابد.
وی به ضرورت نظارت مستمر بر کمبود دارو اشاره کرد و گفت: مدتی بود که دولت با مشکلاتی در زمینه تأمین دارو مواجه بود. بهتازگی رئیس مجلس فرصت ۲ ماههای به وزیر بهداشت داده تا مسأله کمبود دارو رسیدگی شود تا در صورت عدم امکان حل مشکل، دولت بتواند با مجوز مجلس در زمینه واردات داروی و تجهیزات، از منابع ارزی کشور استفاده کند.
اهتمام مجلس یازدهم بر اشتغالزایی
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، چهارمین دغدغه مردم را مسأله اشتغال عنوان کرد و گفت: قانون خوبی در زمینه اشتغال در مجلس یازدهم به تصویب رسیده که میتوان به قانون جهش تولید دانشبنیان اشاره کرد، در این قانون همه موانعی که سر راه کسب و کارهای دانشبنیان وجود داشت، رفع شده است.
وی ادامهداد: همچنین اجرای قانون جهش تولید مسکن، بازار بزرگی از اشتغال را فراهم میکند که افراد بسیاری میتوانند در عرصه ساخت مسکن فعالیت کنند.
نگاهداری گفت: تسهیل صدور مجوز کسب و کار نیز سومین قانونی بود که برای افزایش اشتغال در مجلس یازدهم به تصویب رسیده است که همین قانون ۲ بار از سوی شورای نگهبان رد و ۲ بار در مجلس اصلاح شد.
وی بیان کرد: مجلس یازدهم در قانون بودجه مصوب کرد که اعتبار اشتغالزایی مستقیماً بهحساب استانها واریز شود و این امر بهویژه در استانهای محروم جدیتر مطرح شد.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، افزود: این مجلس قوانینی برای احیای کارخانههایی که تعطیل یا نیمهتعطیل بودند، تصویب کرد که در کاهش نرخ بیکاری اثرگذار است.
افزایش سه برابری وام ازدواج در سه سال اخیر
وی با اشاره به دغدغه مردم در زمینه ازدواج، گفت: در چهار سال اخیر، وام ازدواج با تصویب مجلس به سه و نیم برابر رسید که این عدد برای مزدوجین کمتر از ۲۵ سال، بیشتر بود. همچنین توسعه خوابگاههای متأهلی و افزایش حقوق سربازان متأهل از دیگر تصمیمات مجلس در این حوزه بوده است.
نگاهداری به توجه مجلس یازدهم به محرومیتزدایی اشاره کرد و گفت: در این دوره از مجلس بودجهریزی برای مناطق محروم به شکلی بود که بودجه مستقیماً به همان منطقه اختصاص یابد. همچنین سه درصد از صادرات نفت خام و گاز برای توسعه مناطق مرحوم تصویب شد. از سوی دیگر ۴۰ درصد تخفیف برای نوسازی منازل در بافتهای فرسوده در نظر گرفته شد که این مصوبه نیز در راستای سیاست محرومیتزدایی مجلس یازدهم تعریف میشود.
وی ادامه داد: افزایش چهار برابری سرانه گازرسانی به روستاها و اختصاص چهار برابر بیشتر سرانه گاز به مناطق روستایی نیز در همین زمینه بود.
تصویب طرح شفافیت قوای سهگانه
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه ادراک فساد نزد مردم معضل مهمی است، گفت: طرح شفافیت قوای سهگانه در خردادماه ۱۴۰۱ از سوی مجلس به تصویب رسیده است. از سوی دیگر مجلس با تصویب طرحهایی، از افشاگران و گزارشگران فساد حمایت کرد تا بتوانیم از ظرفیت مردم برای مقابله با فساد استفاده کنیم.
وی با اشاره به تصویب کلیات لایحه تعارض منافع، گفت: براساس این مصوبه، عملکرد مدیران در هدیه دادن، مجوز گرفتن و… بهصورت دقیق نظارت میشود. در واقع این مصوبه که از مصوبات فاخر مجلس یازدهم است، در عرصههای مختلفی که میتواند تعارض منافع ایجاد کند، رفتار و عملکرد مدیران را زیر نظر قرار میدهد.
نگاهداری با بیان اینکه مجلس در زمینه اصلاح نظام بانکی مصوبات خوبی داشته، گفت: قانون حمایت از خانواده، قانون جوانی جمعیت و… از دیگر مصوبات مجلس یازدهم است که میتوان از آنها برای ارائه کارنامه درخشان این دوره از مجلس یاد کنیم.
وی در ادامه سخنان خود به تصویب کلیات لایحه حمایت و ارتقای امنیت زنان اشاره کرد و گفت: در مسائل مرتبط با زنان، دوگانههای ذهنی و فکری، رفتاری و عینی متعددی داریم که تصمیمگیری در این حوزه را با حساسیتهای بیشتری مواجه میکند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ادامه داد: مجلس یازدهم همچنین با افزایش مرخصی زایمان، پوشش بیمه خدمات سلامت برای زنان، ارائه سبد تغذیه و سبد بهداشتی رایگان ویژه زنان باردار و دارای فرزند، کاهش سن بازنشستگی مادران بهازای تولد هر فرزند، بیمه رایگان مادران خانهدار روستایی و عشایر با سه فرزند، اختیاری کردن شیفت شب برای مادران باردار یا دارای سه فرزند و… از جمله خدمات مهمی در حمایت از زنان ارائه کرده است.
وی به حمایتهای مجلس یازدهم در سربازان نیز اشاره کرد و گفت: نمایندگان این دوره از مجلس، آغازگران اصلاح قوانین مرتبط با حوزه سربازی هستند که میتوان به افزایش میانگین حقوق سربازان تا ۱۲ برابر، کاهش حداقل سربازی به ۱۴ ماه، کاهش کسری سربازان متأهل به ۲ ماه و معافیت سربازان با ۳۵ سال دارای سه فرزند، از جمله مصوبات مجلس یازدهم در حمایت از سربازان بوده است.
گفتنی است، نگاهداری در ادامه این نشست به سؤالات بانوان در حوزههای مختلف پاسخ داد.
پایان پیام/