چرا نباید ظروف کثیف را شب تا صبح در سینک رها کنید؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و براساس گزارش زومیت، همه ما این صحنه را تجربه کردهایم: پس از یک وعده غذای سنگین و خوشمزه، سستی و رخوت به سراغمان میآید. نگاهی به کوه ظرفهای کثیف میاندازیم و با خود میگوییم: «بگذار کمی خیس بخورند، بعداً به حسابشان میرسم.» اما علم میگوید این تصمیم، آغاز یک ماجرای میکروبی ناخوشایند است. حقیقت این است که سینک آشپزخانه شما، برخلاف ظاهرش، میتواند آلودهترین نقطهی خانه باشد.
ماجرا زمانی جدی میشود که به نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۱۹ انجام شد، نگاهی بیندازیم. دانشمندان دانشگاه متروپولیتن کاردیف با بررسی ۴۶ خانه، متوجه شدند که سینک ظرفشویی و شیرآلات، بیش از هر جای دیگری میزبان باکتریها هستند. دلیلش ساده است: تماس مداوم با مواد غذایی خام، دستهای آلوده و رطوبت همیشگی، این نقطه را به بهشتی برای تکثیر میکروبها تبدیل کرده است.
در پژوهش، نامهای آشنا اما ترسناکی به چشم میخورد. باکتریهایی مثل انتروباکتر کلوآکه (Enterobacter cloacae) و اشرشیا کلی (Escherichia coli) که پتانسیل بالایی برای بیمارکردن ما دارند، در درصد چشمگیری از سینکها پیدا شدند. وقتی شما ظروف را در سینک رها میکنید، در واقع این باکتریها را به ضیافت دعوت کردهاید.
شاید فکر کنید پرکردن سینک با آب گرم و مایع شوینده راهحل مناسبی است، اما اوضاع دقیقاً همینجا وخیمتر میشود. آب گرم و باقیماندهی غذا، محیطی ایدئال برای رشد انفجاری باکتریها فراهم میکند.
دکتر برایان لبوس، دانشیار همهگیرشناسی در دانشگاه نوادا، میگوید: «اگر ظروف در حوضچهای از باکتریهای مضر غوطهور باشند، ازبینبردن تمام آلودگیها در طول فرآیند شستوشو بسیار دشوارتر خواهد شد. محیطهای خشک ممکن است مانع رشد باکتریها شوند، اما خیساندن ظروف در باقیمانده غذا حتی میتواند حشرات موذی را هم جذب کند.»
سادهترین و علمیترین راه این است که بر تنبلی غلبه کنید و ظرفها را در سریعترین زمان ممکن بشویید
نکتهی مهم دیگر اینکه حتی اگر به مهارت ظرفشویی خودتان اعتماد دارید، باز هم ممکن است پیروز میدان نباشید. پژوهشها نشان دادهاند که برخی باکتریهای سرسخت مثل سالمونلا (Salmonella) حتی پس از شستوشو با آب ۴۷ تا ۶۰ درجه و خشککردن معمولی هم میتوانند زنده بمانند. حتی ماشینهای ظرفشویی معمولی هم گاهی در برابر این میکروارگانیسمها کم میآورند، مگر اینکه مجهز به سیستمهای بخار فوقداغ باشند.
بااینحال، لازم نیست بیش از حد نگران و مضطرب شوید. اکثر باکتریهای نامبرده نمیتوانند افراد سالم یا حتی کسانی را که سیستم ایمنی نسبتاً ضعیف دارند، بیمار کنند. بهترین و سادهترین تصمیم این است که بر تنبلی غلبه کنید و ظرفها را در سریعترین زمانی که میتوانید، بشویید.
اما اگر به هر دلیلی مجبورید شستوشو را به تعویق بیندازید، ضدعفونیکردن مرتب سینک با محلولهای حاوی سفیدکننده یا اسپریهای آنتیباکتریال میتواند مفید باشد. فراموش نکنید، سینک آشپزخانه فقط محل شستوشو نیست، بلکه میتواند خط مقدم دفاع از سلامت خانوادهی شما باشد.
۲۲۷۲۲۷


